Fischer Ádám az izraeli parlamentben: “Demokratikus kormány ne féljen az emberi jogi szervezetektől!”

Tegnap este (május 31.) az izraeli parlamentben átadták az idei Wolf-díjakat, melyeket az agrártudományi, fizikai, kémiai, matematikai és művészeti (idén zenei) területen osztanak ki. Ezúttal két zeneművészt is díjaztak, ők 50-50 ezer dolláros pénzjutalmat is kaptak. Az egyik Paul McCartney, a Beatles legendája, aki elfoglaltságai miatt nem tudott most ott lenni, de megígérte, két éven belül átveszi a jutalmát. A másik Fischer Ádám világhírű magyar karmester.

A zsűri ihletett zeneművészi életműve mellett emberi jogi tevékenységét is nagyra értékelte a magyar karmesternek, a felvezetőben pedig külön méltatták erkölcsi integritását, amiért fellép a hazájában, Magyarországon tapasztalható politikai törekvések ellen.

A rangos díjat Reuven Rivlin államelnök adta át azoknak a jutalmazott tudósoknak és művészeknek, akik a zsűri döntése alapján “egyedülállót alkottak az emberiség érdekében, valamint a népek közötti baráti kapcsolatokért állampolgárságra, fajra, bőrszínre, vallásra, nemi hovatartozásra és politikai nézetre tekintet nélkül.”

Fischer Ádám köszönő beszédében arról beszélt a jeruzsálemi Kneszetben, hogy „a jogvédő szervezetekre a kormányok egyre több országban ellenségként tekintenek. Például hazámban, Magyarországon a kormány mindent elkövet azért, hogy a civil jogvédők munkáját jogellenesnek állítsa be. De ez nem csak Magyarországon probléma. Az emberi és polgári jogok védelmezőivel szembeni bizalmatlanság világszerte terjedőben van. Ezért különösen fontos mostanság újra és újra elmondani, hogy a jogállam védelme az egyik legfontosabb ügy egy demokráciában. Mi nem az államot támadjuk, hanem a demokráciát védjük. A demokratikus kormányoknak üdvözölniük kellene a civil jogvédők tevékenységét ahelyett, hogy harcolnának ellenük.”

Fischer Ádám a Wolf-díjjal járó pénzjutalmat a Magyar Helsinki Bizottságnak ajánlotta fel. Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság helyszínen tartózkodó társelnöke köszöntet mondott: „Különösen hálásak vagyunk Fischer Ádám barátunknak nagylelkű adományáért. Sokat számít ez nekünk. A pénzt jogvédelemre, mégpedig a Hétköznapok hősei c. induló programunkra fogjuk fordítani. Ezzel olyan honpolgároknak tudunk majd segíteni ingyenesen, akiket retorzió ért, mert kiálltak igazukért vagy közösségükért a hatalommal szemben.”

Fischer Ádám 1949-ben született Budapesten. Zenészcsaládban nőtt fel, apja Fischer Sándor karmester, öccse pedig Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője. Fischer Ádám Bécsben, Velencében és Sienában tanult. Nemzetközi karrierjét a milánói karmesterverseny megnyerése (1973) indította el. Utána számos opera és zenekar első karmestere, főzeneigazgatója lehetett (Helsinki, Karlsruhe, München, Freiburg, Kassel, Manheim, Koppenhága, Düsseldorf stb.). A bécsi opera örökös tagja, de Bayreuthban, Salzburgban és Milánóban is rendszeresen foglalkoztatják. Nevéhez fűződik az Osztrák–Magyar Haydn Zenekar, a Haydn-fesztivál és a budapesti Wagner-napok 2006 óta tartó rendezvénysorozata is.

Fischer Ádámot mindig foglalkoztatták az egyetemes emberi jogok, több civil szervezetet támogatott, valamint emberi jogi díjakat hozott létre Kasselben és Düsseldorfban. Magyarországon hosszú ideje a Magyar Helsinki Bizottság egyesületi tagja. A Wolf-díj zsűrije külön is kiemelte, hogy nem csak ihletett zeneművész, de az emberi és polgári jogok elkötelezett védelmezője.

A Wolf Alapítványt 1975-ben hozta létre a németországi születésű, később Kubába emigráló zsidó feltaláló, diplomata és filantróp, Ricardo Wolf. A tudományos díjakat 1978, a művészeti díjat, amely évente rotálódik az építészet, a zene, a festészet és a szobrászat között, 1981 óta ítélik oda. Számos, Wolf-díjjal kitüntetett tudós később a Nobel-díjat is megkapta, azokon a tudományos területeken – agrártudományok és matematika – pedig, ahol nem osztanak ki Nobel-díjat, a Wolf-díj a legjelentősebb elismerések között van. A díjat Izrael Állam elnöke adományozza, az Alapítvány elnöke a mindenkori izraeli oktatási miniszter. A ceremónián részt vett Magyarország izraeli nagykövete is.

Mint ismeretes, nemrég született jogerős ítélet arról, hogy a magyar kormány valótlaságot állított a Helsinki Bizottságról, az MTI pedig csak este 23:59 perckor tette közzé helyreigazítást, amire a bíróság kötelezte. Az MTI-nek azt kellett beismernie, hogy a Kormányzati Tájékoztatási Központ 2017. december 8-án, az Országos Sajtószolgálat honlapján megjelentetett közleményével “valótlanul híreszteltük, hogy a Helsinki Bizottság pénzt keresett azzal, hogy feljelentette Magyarországot azért, mert Magyarország nem bánt megfelelően a bevándorlókkal. Valótlanul híreszteltük továbbá, hogy a Magyar Helsinki Bizottság több száz millió forintot kap külföldről átláthatatlan módon. A valóság ezzel szemben az, hogy a Magyar Helsinki Bizottság nem keresett pénzt azzal, hogy eljárást indított a magyar állam ellen a menekülőkkel szemben tanúsított bánásmód miatt. A Magyar Helsinki Bizottság finanszírozása pedig a jogszabályoknak megfelelően átlátható.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.