Első Országos Izraeli Gulyásfőző Verseny

Öt csapat nevezett:

Csipet csapat
MenyhárTEAM (juddal mondjuk)
Szalmon Ella
Beer-Seva-i Betyárok
Rottkelek (Azúrból)

A MenyhárTEAM (juddal mondjuk) házilag előfőzött pörköltértelmezéssel hasított, míg a Csipet csapat a teljes folyamatot helyben, közös krumpli és répapucolással indította.

Három bogrács küzdött egy vastag aljú nagylábossal, két gáztüzelésű harcos két faszenessel és egy raklapokból nyert, igazi fás változattal.

A beer sevai betyárkülönítmény szigorúan szabre gulyást alkotott, melynek különlegessége a más csapatoktól kölcsönkért, s ezért többféle piros paprika volt, ugyanis ezt a marginális alkotórészt otthon felejtették.

A Szalmon Ellák csapata rutinos főszakáccsal nevezett a rangadóra. Az Izraelinfo tudó zsidójának elárulta, hogy már több falusi versenyt megnyert élete során, “igaz ott mindent megesznek, bármit főzöl”- tette hozzá szerényen. Ők babot is tettek a cuccba.

A Rottkeléknek nem az újítás volt a szándékuk, inkább a hagyományok őrzését célozták be borsodi csipetkés marhahúsos alkotásukkal. Természetesen eredeti édes-nemes kalocsai fűszerpaprikával ízesítettek.

A Csipet csapatot négy család alkotta, akik már többször tartottak közös főzős pikniket. Borjúhússal, szívvel-lélekkel, valamint egy titkos összetevővel, jókedvvel, bőséggel főzték pályaművüket.

A főzés közben az úri közönség pálinkát kóstolgatott a marosvásárhelyről elszármazott Hirshhorn Imre izraeli pálinkafőzdéjének köszönhetően, aki Párdesz Hannában gyártja a magyar versenyeken is győztes nedűt. Imre elmondta, hogy idén megpróbálta a körtét és a szőlőt is, de inkább megmaradt a szilvánál, hiszen az az igazi.

Mindenki izgatottan várta az eredményhirdetést, amelyben az ötödik helyet a betyárok szerezték meg palóc gulyásukkal, aminek viszont semmi köze a Palócföldhöz. A csapatkapitány Kertész Feri az Izraelinfonak elárulta, hogy Gundel vendéglős találta ki az egészet Mikszáth Kálmán tiszteletére. A zsűri pirospaprikával hálálta meg munkájukat.

A negyedik díjat (pirospaprika) a Szalmon Ella csapat nyerte el babgulyásával, amely szinte tökéletesre sikerült, csak sajnos nem volt elég idő a bab puhára főzéséhez.

A harmadik helyezett (fűszercsomag) a MenyhártTEAM pörköltje lett, amit a szerelmes szakács szindróma magyaráz, de ettől még nagyon finom lett!!!!

A második a Rotkellek családi csoportja volt, akik elvitték volna a nagydíjat is, ha nem lett volna egy még náluk is jobban sikerült, apró bográcsban, házi kenyérrel tálalt, még csodálatosabb alkotás. A család együtt vacsorázhat majd a tel-avivi Tulip magyar vendéglőben.

És végül a fődíj az asdódi harcosoknak, a Csipet csapatnak jutott: 2 jegy az Állami Népi Együttes Megidézett Kárpátalja című előadására.

Az izraeli magyarok idei nagy találkozóján a hétvégi magyar iskola és óvoda megköszönte a nyáron hazatérő Nagy Andor nagykövetnek, és feleségének Bercsényi Mariannak öt éves munkáját, hogy létrehozták a magyar nyelv és kultúra oktatására az Efrájim Kishont Egyesületet.

Megnyitották a nagykövetség ajtaját, sőt sokszor otthonukat, a nagyköveti rezidenciát is a magyarul beszélők gyermekei előtt, és segítségükkel már ötödik éve tanulhatnak magyarul a picik, ami az itt élők régi álma volt.

 

e



Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.