Mennyibe kerül az „ingyenes” oktatás?

Iskolás gyerekek játszanak egy homokdombon Tel-Avivban - fotó: dnaveh / Shutterstock

A kneszet oktatási bizottsága a napokban jóváhagyta a 2018-19-es tanévre vonatkozó kötelező iskolai hozzájárulások összegét. Ez az összeg tartalmazza az osztálykirándulások, egyéb osztályrendezvények költségét, valamint a tankönyvek árát is. Az összeg borsos, főleg ahol két-három iskoláskorú csemetét kell szeptembertől útnak indítani. Az oktatási minisztérium döntése alapján az idei elsősök és másodikosok szülei némi teherkönnyítést kapnak, bár a kötelező iskolai egyen-pólók, pulóverek valamint a füzetek, írószerek és a különböző szakkörök költségtérítésével együtt szerencsés az a szülő, aki gyermekenként 2000 sékel alatt megússza az iskolakezdést. Még jó, hogy mindenhol van lehetőség a költségeket négy-öt részletben fizetni.

Az első és második osztályosok (kita alef és bet) után kezdvezményesen 457 sékel térítést fizetnek a szülök, a harmadik-negyedik osztályos (kita gimel és dalet) diákok szülei 581 sékelt, az ötödikesek (kita hej) után 707, a hatodikosok (kita váv) után 917 sékelt kell fizetni. A hetedik-nyolcadikosok szülei amennyiben a gyermek új iskolában kezdi az évet, akkor 1042 sékel, ha ott folytatja, ahol az első hat osztályt járta, akkor 1167 sékel hozzájárulásra kötelezettek. A kilencedikesek szülei 1058, a tizedik-tizenegyedik osztályosoké 1183, a végzősök szülei 1388 sékelt fizetnek. Ebben az összegben a 12. osztályban szokásos lengyelországi utazás költsége még nincs benne.

A nyári táborok, szünidei szabadidős elfoglaltságok költségeiről nincs állami irányelv, itt a fizetendő díjakat a nagyrészt privát szervezők határozzák meg. A szülői hozzájárulás a napközi hosszától, helyszínétől, a programoktól függően akár a heti 500-1800 sékelt is elérheti.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.