A brit külügyminiszter Netanjahunak: “Független vizsgálat kell a gázai halálesetekről”

Netanjahu és Boris Johnson, a brit külügyminiszter - fotó: GPO

Boris Johnson, a brit külügyminiszter hangsúlyozta Netanjahu előtt, hogy London elvárja Izraeltől egy független és átlátható vizsgálat lefolytatását a palesztinok halálával kapcsolatban a Gázai övezet határán kialakult konfliktusban. Megvitatták az Iráni nukleáris megállapodást és a palesztinokkal folytatott tárgyalásokat is.

Korábban Benjámin Netanjahu, aki szerdán Londonban Theresa May brit kormányfővel tárgyalt, kijelentette, hogy Izrael a megmozdulásokra adott válaszlépései során minden tőle telhető módon igyekszik a minimálisra csökkenteni a sérülések számát, de az izraeliek életét is meg kell óvnia.

Theresa May ugyanakkor London mélységes aggályainak adott hangot a Gázai övezet és Izrael határán zajló összecsapások áldozatainak magas száma miatt. A brit kormányfő a Downing Streeten tartott megbeszélés sajtónyilvános részében kijelentette: Nagy-Britannia maradéktalanul elismeri Izrael jogát a szélsőségesek és a terroristák elleni önvédelemhez, de az övezetben egyre romlik a helyzet, és az összecsapásokban már száz palesztin vesztette életét.

May az újságírók és a kamerák előtt lezajlott, jól érzékelhetően feszült  párbeszéd során úgy fogalmazott: tárgyalásos úton kell elérni a gázai helyzet enyhülését, és tárgyalni kell arról is, hogy miként lehet visszajutni arra a pontra, amelyről kiindulva el lehet érni az Izrael és a majdani palesztin állam együttes létezését biztosító kétállami megoldást.

Netanjahu azonban válaszában visszatért a gázai demonstrációk kérdésére, mondván: a tiltakozókat az övezetet irányító radikális iszlamista palesztin szervezet, a Hamász “fizeti és kényszeríti” arra, hogy próbáljanak áttörni a határon és izraelieket gyilkoljanak meg.

“Ez nem erőszakmentes tiltakozás, hanem annak épp az ellenkezője” – mondta az izraeli miniszterelnök. Hozzátette: a probléma valódi gyökere az, hogy a Hamász alapvető célja Izrael megsemmisítése.

Netanjahu jelenlegi európai körútján – amelynek során Berlinben és Párizsban is járt – a brit sajtó szerint mindenekelőtt arra próbálja rávenni a legnagyobb európai országok vezetőit, hogy az Egyesült Államokhoz hasonlóan ők is vonuljanak ki az iráni nukleáris fejlesztési program korlátozásáról kötött többhatalmi megállapodásból.

Benjamin Netanjahu és Theresa May
Netanjahu és May: “Aggaszt a gázai palesztinok megölése.” – fotó: Chaim Katz / GPO

Theresa May azonban az izraeli miniszterelnökkel tartott szerdai találkozóján megerősítette azt a többször is hangoztatott londoni álláspontot, amely szerint Nagy-Britannia – Németországgal és Franciaországgal együtt – változatlanul elkötelezett a megállapodás fenntartása mellett, mindaddig, amíg az egyezményből eredő kötelezettségeihez Irán is tartja magát.

London, Berlin és Párizs töretlen meggyőződése szerint így lehet a leghatékonyabban megakadályozni, hogy Irán nukleáris fegyvert fejlesszen ki – tette hozzá a brit miniszterelnök.

Theresa May szerint azonban az európai szövetségesek elismerik azt is, hogy Iránnal kapcsolatban “vannak kezelendő problémák”, köztük a Szíriában és Jemenben kifejtett destabilizáló iráni tevékenység, és a ballisztikus rakéták fejlesztése.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.