The Marker: Eyal Ofer a legtehetősebb izraeli

A top 10

A The Marker gazdasági lap, még Roman Abramovics néhány napja történt aliája előtt készítette el az 500 leggazdagabb izraelit bemutató összeállítását. A lista azóta csak annyiban módosult, hogy a gigantikus, mintegy 12,5 milliárd dolláros vagyonnal bíró Abramovics mindenkit egy hellyel hátrébb szorított a listán. Így került a hajózási és ingatlan cégeket birtokló Eyal Ofer 9,3 milliárd dolláros vagyonával „csupán” a második helyre. (Eyal apja, Sami Ofer a Zim hajózási társaságban 2004-ben szerzett többségi részesedésével éveken keresztül vezette a leggazdagabb izraeliek listáját.) Az Ofer fiút Stef Wertheimer követi, aki 9 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet. A németországi születésű Wertheimer a világ legnagyobb fémmegmunkáló szerszámokat előállító cég tulajdonosa. Az eredeti The Marker listán még dobogós volt, de mostanra leszorult onnan 6,5 milliárd dolláros vagyonával Patrick Drahi, a francia-izraeli üzletember, akié a holland Altrice vállalat.

A leggazdagabb izraeli nő Shari Arison, akinek 5,5 milliárd dolláros vagyona főleg a Carnival Hajózási társaságból és a Bank Hapoalim bankban szerzett részesedéséből származik. A top 5-ben megtalálható volt még az országszerte bevásároló központokat építő néhai David Azrieli családja is. Őket követi Gil Shwed, az izraeli CheckPoint kiberbiztonsági cég egyik alapítója és vezérigazgatója. Shwed, akinek vagyonát 4,2 milliárd dollárra becsülik, idén Izrael-díjban részesült technológiai és innovációs területen. Ebben a kategóriában most először hirdettek díjazottat.

A Tshuva család 4,15 milliárd dolláros vagyonát ingatlan és energetikai érdekeltségek növelik évről-évre. A cégé az ingatlanbefektetésekkel operáló El-Ad Group valamint a Delek-csoport többségi részvénye. Őket két olyan izraeli követi, akik az Egyesült Államokban gazdagodtak meg. Haim Saban televíziós mogul, a Demokrata párt egyik legnagyobb támogatójának vagyonát 3,55 milliárd dollárra becsülik, alig maradt le tőle Arnon Milchan hollywoodi producer, akinek érdekeltségei mintegy 3,5 milliárd dollárt tesznek ki. Hasonló vagyonnal büszkélkedhet a Dan Hotel láncot és az Elbit védelmi céget birtokló Federmann család, és csak kicsit maradt le tőlük Teddy Sagi, a Playtech vállalat tulajdonosa, akinek vagyonát a The Marker szakértői 3,4 milliárd dollárban határozták meg.

Az élmezőny (milliárd dollárban):

  1. Roman Abramovics – 12,5
  2. Eyal Ofer – 9,3
  3. Stef Wertheimer – 9
  4. Patrick Drahi – 6,5
  5. Shari Arison – 5,5
  6. Azrieli család
  7. Gil Shwed – 4,2
  8. Tshuva család – 4,15
  9. Haim Saban – 3,55
  10. Arnon Milchan – 3,5
  11. Federmann család – 3,5
  12. Teddy Sagi – 3,4

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSEyal Ofer