Illegálisan épített telepeslakásokat számoltak fel Ciszjordániában

Az izraeli rendőrség kedden megkezdte 15 illegálisan épített ingatlan kiürítését Ciszjordánia déli részén.

Mintegy 200 fiatal telepes barikádozta el magát az evakuálásra váró utolsó épületben, egyesek kövekkel és palackokkal dobálták a rendőrséget. Egészségügyi források szerint a rendvédelmi szervek nyolc tagja megsérült a tülekedésben, több tüntetőt előállítottak.

A 15-ből 14 épületet viszonylag békés körülmények között sikerült kiüríteni, a rendőrség legfeljebb passzív ellenállásba ütközött. A biztonsági erők mintegy 2500 tagját mozgósították a rend fenntartásához – írja a The Times of Israel.

Izrael legfelsőbb bírósága még 2016 szeptemberében döntött arról, hogy le kell rombolni a Jeruzsálemtől délre található Netiv Haavót telepen lévő 17 épületet, mert azokat részben vagy egészben palesztin magánkézben lévő területeken húzták fel. Két épületet tavaly már lebontottak. A településen mintegy 20 olyan ház marad, amelyet nem érint a bírósági döntés, ezek státusát vélhetően törvényesítik majd.

Az izraeli parlament tavaly februárban elfogadott egy törvényt, amely visszamenőleges hatállyal legalizálja a palesztin területeken felépített telepeket a tulajdonosok kártalanítása fejében.

A terjeszkedő zsidó telepespolitikának köszönhetően mára 600 ezer izraeli él Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A telepek létrehozását a nemzetközi jog törvényellenesnek ítéli, Izrael azonban ezt vitatja.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / Izraelinfo