El Al: leszállítjuk azokat az utasokat, akik nem hajlandóak mások mellé ülni

Fotó: Pieter van Marion / Wikipedia

A NICE csúcstechnológiai cég vezérigazgatója, Barak Eilam hétfőn dühös kijelentést tett a Linkedin fiókján, miszerint cége többé nem utazik az El Al gépeivel, mert női utasokat ültettek át ultraortodox férfiak követelésére. “A jövőben az az utas, aki nem hajlandó leülni egy másik utas mellé, azonnal leszáll a gépről” – nyilatkozta a légitársaság vezérigazgatója.

Eilam ezt írta: “Nem folytatunk üzleti tevékenységet faji, szexuális és vallási szempontból hátrányos megkülönböztetést alkalmazó cégekkel, és a NICE nem fog repülni az El Al-al, amíg nem változtatnak a nőket megkülönböztető politikájukon és gyakorlatukon.”

Ismeretes, hogy csütörtök este egy El AL-járat több mint egy órás késéssel indult  New Yorkból Izrael felé, mert négy ultraortodox utas nem volt hajlandó leülni oda, ahová a jegye szólt. Mellettük ugyanis nők foglaltak helyet és ezt, hogy nők mellett kelljen ülniük és látniuk kelljen őket, ellentétesnek ítélték a kötelező szemérmesség, a cniut szabályaival. Az utaskísérő megkérte az ultraortodox társaság tagjait, hogy vagy üljenek le, vagy távozzanak. Végül megengedte néhány utas, hogy a helyükre ülhessenek. Az egyik ultraortodox férfi csukott szemmel lépett fel a gépre, és végig csukva is maradt a szeme, amíg Izraelbe értek.

Az El Al elnök-vezérigazgatója, Gonen Usishkin azt mondta a ynet-nek: “A NICE elnök-vezérigazgatója a bejegyzését a tények gyors vizsgálata nélkül közölte, amit egyértelművé tettem neki a beszélgetésünk során. Mindenki, aki a nemzeti légitársaság gépein utazik, azokkal az értékekkel találkozik, amelyekre a társadalmat építettük: vallástól, fajtól vagy nemtől független egyenlőség. A kétségek elkerülése végett ma kihangsúlyoztam a vállalatunk dolgozóinak a szabályainkat, és a jövőben

azt az utast, aki nem hajlandó más utas mellé ülni, azonnal eltávolítjuk a járatról.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSynet