Azt írja az újság… avagy már a kirakati próbababa sem kóser?

Fotó: Császár Fruzsina

Azt írja az újság…, hogy Bnei Brakban egy női divatbolt tulajdonosa, Benjamin, egy hónappal ezelőtt hirtelen rosszul lett. A kórházban nagyméretű agydaganatot állapították meg nála, nagyon kellemetlen helyen. Azonnal megoperálták, de állapota azóta is súlyos, nem nyerte vissza az eszméletét.

Mint ultraortodox körökben ilyen esetekben szokásos, imára és zsoltárolvasásra szólították fel a közösséget, remélve, hogy majd az Isten is megsegíti a beteget. A hatgyermekes Benjamin családja azonban még további lépéseket is tett, hogy az isteni jóindulatot elnyerjék. Ennek érdekében az illem és az erkölcsösség erényében igyekeztek jeleskedni. Ez ortodox zsidó körökben a női viselkedés és viselet szigorú korlátozását jelenti. Így Betti, Benjamin nővére és egyben üzlettársa elhatározta, hogy a már megrendelt rövid női ruhákat kivonja a forgalomból. Ahogy kifejezte magát:

“Megköszönöm a Teremtőnek, hogy jelet adtál, és segítettél nekem abban, hogy a rossz ösztönt legyőzhessem. Egész testem remeg és borzong most, hogy Benjamin testvérem küldetésében együtt eltávolítjuk a boltunkból a túl rövid ruhákat, melyek nem az Ég akarata szerint készültek. Ezáltal elűzzük a gonoszságot magunk közül, és teljesítjük egyrészt a ‘Ne tégy akadályt a vak útjába’, másrészt az ‘azt tedd mindenben, amire intenek’ parancsolatokat.”

Az erkölcsök megóvása érdekében a boltban még egy rendkívüli lépésre szánták el magukat: az összes nőformájú próbababát kivették a kirakatokból, ahol most csak – természetesen – megfelelő hosszúságú ruhák láthatóak. Erről az eseményről videó is készült.

A próbababák világában további újdonságok is vannak, és épp az ellenkező irányban. Például néhány éve Bécsben a Mariahilfer Strasse egy boltjában a próbababák közé néhány élő modell is kiült a kirakatba, hogy a járókelők figyelmét felhívják az üzletre.

Mindehhez egy – természetesen erkölcsösen hosszú – szoknyafánk recept!

Hozzávalók:

  • 45 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • 3 dkg porcukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 dkg olvasztott vaj
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A lisztet tálba mérjük, és a többi hozzávalóval együtt összedolgozzuk a tésztát.

Vékonyra nyújtjuk a tésztát, fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd egy fakanalat a közepébe állítunk, és a tésztát körbeforgatjuk, “szoknyát” csinálunk neki.

Közepesen forró olajban vagy 180 fokos sütőben kisütjük őket. Ha a fánkok mindkét oldala aranybarnára sült, papírtörlőre szedjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.