Botrány: meztelen modell a Siratófalnál

Művészet - vagy végzetes csapás a hívők érzéseire?

Marisa Papen nemzetközi fotómodell meztelenül fényképezkedett a Nyugati Fallal a háttérben. Elmondása szerint azért választotta a szent helyet, hogy “lerombolja a falakat”.

Bizonyos körökben felháborodást keltett az aktfotó, amelyen Marisa Papen 26 éves belga modell a Siratófallal a háttérben pózolt meztelenül egy magánház tetején.

A képeket ezekben a napokban egy kiállításon mutatja be Belgiumban. A fotós ügyelt arra, hogy csak a Nyugati Fal legyen látható a képen, a Templom-hegy és az Arany Kupola nélkül, nyilván, hogy ne haragítsa magára a muzulmán hívőket. Úgy látszik, a vallásos zsidók érzései kevésbé hatották meg.

A Siratófal rabbija, Shmuel Rabinovitch súlyosnak, siralmasnak és szomorúnak nevezte az esetet. Szerinte a modell a meztelenkedéssel megsértette a hely szentségét, és azoknak a vallásos embereknek az érzéseit is, akik felkeresik a szent helyet.

Papen döbbenetesnek találja, hogy olyan emberek, akik hisznek benne, hogy a testünket Isten teremtette, sértőnek találhatják a meztelenséget.

Papen, aki hasonló fotókat készít magáról az egész világon, azt állítja, hogy azért jött Izraelbe, hogy az ország 70 éves függetlenségét ünnepelje, és az ellentmondásos képeket mintegy öt héttel ezelőtt, az amerikai nagykövetség jeruzsálemi avatásával egy időben készítette.

Nem ez volt az első eset, hogy a belga modell közfelháborodást keltett egy-egy meztelen fotóval: tavaly Egyiptomban, egy luxori templomban fényképezték meztelenül, ami miatt egy éjszakát a börtönben kellett töltenie. A blogján a fiatal nő azt írja, éppen ez az incidens késztette őt arra, hogy elkészítse az izraeli sorozatot, amellyel elmondása szerint le akarja rombolni azokat a falakat, amelyek fogságban tartják az emberek lelkét. A fotókkal a saját személyes vallását fejezi ki – tette hozzá –, egy olyan világban, ahol a szabadság lassan luxuscikké válik.

A fotós, a 26 éves Mathias Lambrecht:

A post shared by Frank Rose (@frankrosestore) on

Izrael 70 évét ünnepelte – fotó: a modell Twitter-oldala
A fényképezés helyszíne – fotó: a fényképész Twitter-oldala

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.