A Jad Vasem elutasította a lengyel-izraeli miniszterelnöki nyilatkozatot

Pessia Weiss, Varsó, Lengyelország (1930-1942) - fotó: Jad Vasem
Pessia Weiss, Varsó, Lengyelország (1930-1942) - fotó: Jad Vasem

A holokauszt történetét kutató és bemutató jeruzsálemi Jad Vasem Intézet a történelmi kutatásokkal ellentétesnek, pontatlannak és problematikus megfogalmazásokkal telinek bélyegezte az izraeli és a lengyel miniszterelnök által közzétett közös nyilatkozatot Lengyelország szerepéről a holokausztban – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

A közös kiállás célja a két ország közötti politikai feszültség feloldása volt, amelyet az az – egyes vélemények szerint ellentmondásos – lengyel törvény okozott, mely bűncselekménynek minősítette azokat a kijelentéseket, hogy Lengyelország részese volt a náci rémtetteknek.

Az új törvény nyomán megszületett közös nyilatkozat méltatta a második világháború idején Londonban működő emigráns lengyel kormányt és az üldözött zsidók mentésében véghezvitt “számos lengyel hőstettet”.

“A közlemény megszövegezése nagyon problematikus, s ellentmond az ezen a területen létező és elfogadott történelmi ismereteknek” – állították a téma kutatói a Jad Vasem nyilatkozatában, szembeszegülve a Benjámin Netanjahu miniszterelnök által aláírt lengyel-izraeli nyilatkozattal.

“A közös nyilatkozat alátámasztja azt a kutatók által már régóta vitatott állítást, amely szerint az emigráns lengyel kormány és földalatti szervezetének fegyveresei a megszállt Lengyelországban és máshol fáradhatatlan erőfeszítéseket tettek volna a lengyel zsidóság elpusztításának megakadályozására” – állapította meg nyilatkozatában a Jad Vasem.

“A rendelkezésre álló dokumentumok és a történeti kutatások évtizedei azonban teljesen más képet rajzolnak: a londoni székhelyű lengyel kormány, valamint a Delegatura (a megszállt Lengyelországban működő földalatti lengyel állam legfőbb szerve) nem lépett fel határozottan Lengyelország zsidó polgárainak érdekében a háború egyik pontján sem”- hangsúlyozta a Jad Vasem a közös miniszterelnöki nyilatkozatot bírálva.

“A lengyel ellenállás különböző mozgalmainak nagy része nemcsak nem segített a zsidóknak, hanem nem is ritkán aktívan részt vett az üldözésükben is” – állította ráadásul az izraeli történészi értékelés. Az izraeli-lengyel közös nyilatkozat megemlékezett a Világ Igaza kitüntetéssel elismert számos lengyel hőstettről, azokról a lengyelekről, akik életüket kockáztatták zsidók mentése érdekében.

Benjámin Netanjahu röviddel azután jelentette be a közös nyilatkozatot, hogy eltávolítottak több ellentmondásos részt a lengyel törvényből az emiatt a két ország között kialakult diplomáciai válság felszámolása érdekében.

A katonai rádió jelentése szerint a deklarációt tető alá hozó izraeli diplomaták azzal védekeznek, hogy a Jad Vasem is aktívan részt vett a csütörtökön bírált szöveg megfogalmazásában, és előzőleg fő történészük is jóváhagyta azt.

A nacionalista vallásos HaBájt Hajehudi pártot vezető Naftali Bennet oktatási miniszter szégyenletesnek, hazugnak és ártalmasnak nevezte a két miniszterelnök által bejelentett nyilatkozatot, és azt hangoztatta, hogy az izraeli iskolákban nem fognak annak szellemében tanítani.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.