Glick képviselő végre újra jóllakhat, de továbbra is füstölünk

25 nap után családja és barátai, támogatói kérésére felhagy az éhségsztrájkkal Jehuda Glick, kneszet képviselő, aki csaknem egy hónapja indított akciójával szerette volna elérni, hogy a pénzügyminisztérium emelje meg a dohány adóját a cigarettát terhelő adó szintjére.

Egy korábbi terrortámadásban megsérült, és emiatt több műtéten átesett Glick szombat esti Twitter üzenetében arra hivatkozott, az ügy miatt nem akarja tovább veszélyeztetni egészségét, de bejelentette, hogy a dohányadó legalizációjáért folyó harcot nem adja fel.

A látványos drámai fellépéseiről elhíresült politikust a következő napokban fogadja Mose Kahlon pénzügyminiszter.

Remélem érdemi információk alapján és nem politikai nyomásra születik majd döntés a témában – nyilatkozta a találkozó kapcsán Glick.

Az éhségsztrájk indításakor Glick azzal vádolta Mose Kahlont, hogy az „politikai okokból elveszi gyermekeink jövőjét”. A képviselő huzamosabb ideje kampányol a dohányzás visszaszorítása érdekében, az éhségsztrájkot bejelentő drámai kneszet-felszólalásában kiemelte, évente mintegy 3000 ember hal meg Izraelben a dohányzás okozta betegségek miatt, és ami ennél is nagyobb baj, a 14-15 éves gyerekek ma bamba (népszerű izraeli nasi) helyett dohányt vásárolnak a boltokban. Glick utalt rá, hogy a WHO (Nemzetközi Egészségügyi Szervezet) már kérte Izraelt, egységesítse a dohány és a dohányáruk adóját, de a pénzügyminisztérium egyelőre nem lépett az ügyben. Jelenleg a dohányra kivetett adó csupán harmada a cigarettát sújtó adónak.

Egy 2015-ben készült felmérés szerint az izraeli férfiak 26 százaléka dohányzik, szemben a 24,2 százalékos európai férfi átlaggal. Nők tekintetében jobban állunk az európai átlagnál (15,5%), Izraelben a női felnőtt lakosság ritkábban, „csupán” 13,6 százaléka gyújt rá rendszeresen. Aggasztóbb viszont, hogy – egy tavaly készült felmérés szerint – a hadseregből frissen leszerelők mintegy 40 százaléka dohányzik, ez csaknem kétszerese a nemzeti átlagnak és jóval magasabb, mint az amerikai hadsereg hasonszőrű statisztikájának eredménye. Szakértők szerint a tendencia évek óta alig változik, ugrásszerűen nő a fiatal dohányosok száma, többek között az olcsó dohány miatt is.

A cigarettára kivetett magas adó célja az lenne, hogy távol tartsa az embereket a dohányzástól, és a felszínen úgy tűnik ez sikerült is, hiszen visszaesett a cigarettavásárlás, viszont évek óta drámaian nő a zacskós dohány forgalmazása. A kormány legújabb lépése, miszerint tilos dohányozni a közintézmények, kórházak, bíróságok és több nyilvános hely bejáratától 10 méteren belül, csak tűzoltás. Bár Glick képviselő drámai akcióit kevéssé értékelem, ez ügyben osztom a véleményét, a dohány adójának emelése nagyobb visszatartó erő lehet, főleg a fiatalok körében.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSThe Times Of Israel