Netanjahut kórházba szállították

Netanjahut kórházba szállították

A miniszterelnököt a Tel Hashomer Kórház sürgősségi osztályára szállították, miután rosszul érezte magát. Netanjahu: „Jól érzem magam.” Netanjahu irodája közölte, hogy az érkezésekor elvégzett orvosi vizsgálatok kielégitőek voltak, és valószínűleg kiszáradt, miután “a tegnapi napot a Kinereten töltötte a hőségben”. Irodája 2016 óta nem tett közzé éves jelentést a miniszterelnök egészségi állapotáról

Benjamin Netanjahu miniszterelnököt ma (szombaton) sürgősséggel szállították caesareai otthonából a Ramat Gan-i Sheba Tel Hashomer kórház ambulaciájára, miután rosszul lett. A Miniszterelnökség közölte, hogy állapota jó, orvosi vizsgálat alatt áll. Az iroda szerint Netanjahu “tegnap a hőségben a Galileai-tengerhez látogatott”, ma pedig “enyhe szédülésre panaszkodott”. A miniszterelnökhöz közel álló forrásból azonban úgy értesült a Haaretz, hogy Netanjahu elájult. Az iroda közleményében kiemelte, hogy a miniszterelnök kezdeti vizsgálati eredményei normálisak voltak, és orvosai szerint rosszullétét kiszáradás okozta. “Az orvosok javaslatára a miniszterelnök további rutinvizsgálatokon vesz részt” – közölte az iroda.

A kórházból közvetített videó üzenetében Netanjahu elmondta, hogy a tegnapi napot feleségével a Galileai-tengeren töltötte, “a napon, kalap nélkül, víz nélkül – nem jó ötlet”. Hozzátette: “Hála Istennek, nagyon jól érzem magam”, és felszólította a lakosságot, hogy kerüljék a hosszan tartó napsugárzást, és igyanak több vizet az Izraelt sújtó hőhullám miatt.

Netanjahu hivatala 2016 óta nem tesz közzé éves jelentést egészségi állapotáról. 2010-ben a Miniszterelnökség közzétett egy eljárást, amely szerint minden évben jelentést kell közzétennie a miniszterelnök egészségi állapotáról, de ez nincs törvénybe foglalva.

A 73 éves Netanjahu a mai napig ügyelt arra, hogy ne nevezze ki állandó helyettesét (ממלא מקום קבוע), így nincs olyan személy, akire automatikusan átruházódna a miniszterelnöki jogkör, olyankor amikor egészségügyi okok miatt nem tudná ellátni feladatait. Ugyan Yariv Levin igazságügyi miniszter, egyben a miniszterelnök-helyettese is (סגן ראש הממשלה), azonban e megbízatás nem jogosítja fel a miniszterelnöki jogkörök azonnali átvételére válság idején.

A koalíciós megállapodásokban rögzítették, hogy a Sasz párt elnökét, Arie Derit nevezik ki miniszterelnök-helyettesnek, ami nem kötelező érvényű tiszteletbeli cím, és amikor Netanjahu januárban altatásban végzett kolonoszkópián esett át, Derit jelentette be helyettesének. Deri azonban már nem tölti be a miniszteri posztot, ezért nem tudja helyettesíteni a miniszterelnököt. A miniszterelnök egészségügyi okok miatti cselekvőképtelensége esetén, a kormánynak szavaznia kellene a helyettesítő személyéről, vagy ha állapota lehetővé teszi, maga Netanjahu jelentené be helyettesét, ahogy azt januárban is tette.

Tavaly Netanjahut a jeruzsálemi Shaare Zedek kórházba szállították, miután mellkasi fájdalmakat érzett. A Likud szóvivője akkor azt mondta, Netanjahu rosszul érezte magát, és autójával szállították a kórházba további vizsgálatokra, amelyek eredményei normálisnak bizonyultak.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSHaaretz