A stratégiai gondolkodás nélkül elfecsérelt idő

Tomer Persico X (ex-Twitter) bejegyzése kiválóan tükrözi Izrael jelen helyzetét, melybe alkalmatlan kormánya és annak még alkalmatlanabb vezetője sodorta:

A “Vaskardok háború” véget ért, megkezdődött az “Élelmezési hadművelet”. Izrael ezentúl kétmillió gázai palesztin biztonságáért és ellátásáért felel, és az erezi átkelőn valamint az asdodi kikötőn keresztül is ellátja szükségleteiket. Miután még egy új móló építését is engedélyezte az övezetben. Az IDF jelenleg logisztikai erőként működik, amely lehetővé teszi a világ különböző humanitárius szervezeteinek, hogy segítsék a Gázai-övezet lakóit és a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyeket.

A jelenlegi kormánynak hat hónapja volt a Hamasz eltávolítására és az elraboltak kiszabadítására. Fél év, és nem sikerült. Mindannyian tudtuk, hogy eljön a pillanat, amikor a világ megállít minket, bár ez a pillanat nem heteken belül, hanem hat teljes hónap után jött el. Az izraeli kormány kudarcot vallott küldetésében. Az IDF a vártnál jobban teljesített, de a katonai vívmányok politikai vívmányokká való átfordítása nélkül nincs lehetőség a győzelemre.

Amit el lehetett volna érni a túszelengedésben és a tűzszünetben két hónappal ezelőtt, az ma már nem valósítható meg. És amit ma még el lehet érni, az nem lesz lehetséges két hónap múlva. Alkalmas vezetés megérti ezt, és stratégiailag megtervezi a hadműveletet. A háború első napjától szükség van a felkészülésre a “másnapra” – hogy ne ragadjunk le kiút nélkül, ahogy történt, általános gyengeségben a világ és a Hamasz előtt –, de nálunk tilos volt úgy tervezni, hogy ez ne mérgesítse fel Smotrichot és Ben Gvirt (két szélsőjobboldali kormánytag, a szerk.).

Nehéz elhinni, de a Hamasz dönti el, hogy mikor, és hogyan fogja szabadon engedni Izrael polgárait, akiket elrabolt. Ha egyáltalán megteszi. Izraelnek nincs valódi beleszólása. Sinwar az alagútjaiban ül, vigyorogva Izrael pozíciójának összeomlásán a világban. Lehet, hogy Gáza lakói hamarabb térnek vissza a Gázai-övezet északi részére, mint Kirjat Smona (kitelepített) lakói Izrael északi részére.

Bármely más kormányt, amely Izraelt ekkora katasztrófába vitte volna, botokkal és kövekkel űzték volna el. De amikor Bibi, Izrael királya a legfelsőbb vezető, a jobboldal elvakult. A lényeg, hogy kibaszunk a baloldallal, nemde?

Címkép: Tomer Persico – Fotó: Facebook

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.