Kirakták a német-izraeli tudományos bizottságból, mert 2005-ben aláírt egy balos tiltakozást

Tudományos laboratórium - fotó: pixnio

Ofír Akunis tudományos, technológia és űr-ügyi miniszter egy héttel a bizottság munkájának kezdete előtt nem írta alá Jael Amitáj professzor asszony kinevezését – utódja megnevezése nélkül – egy tudományos ösztöndíjak sorsáról döntő izraeli-német szakmai vegyes-bizottságban, mert Amitáj 2005-ben sok száz társával együtt aláírt egy tiltakozást, amelyben a lelkiismereti okból az 1967-ben elfoglalt területeken szolgálatot megtagadó katonákat támogatta.

Jael Amitáj agykutató professzor asszony a katonai rádióban elmondta, hogy mindkét gyermeke teljes katonai szolgálatot teljesített, apja kétszer is megsebesült Izraelért, s ő maga már nem is emlékezett rá, hogy 13 évvel ezelőtt sok-sok tudós társával együtt aláírta azt a bizonyos tiltakozást.

A nemzetközi ösztöndíjbizottság tagjait már közel egy éve meghatározták, a miniszteri aláírás mindeddig csak formaságot jelentett, s ő maga azóta rengeteget dolgozott a pályaművek megismerésén és bírálatán, s nem érti, miért egy héttel az ülésezés előtt tiltotta le részvételét a tudományügyi miniszter, s csak az Israel Hajom című kormányközeli lapból ismerte meg az indoklást.

Szerinte a Likud párt közelgő előválasztása állhat az ügy hátterében, ahol a meglehetősen szürke és ismeretlen politikus, Ofír Akunis ezzel a lépéssel jó pontokat próbál szerezni az egyre inkább hangadó héják, a keményvonalasak körében. Ugyanakkor sajnálja, hogy emiatt egy eddig politikától független tudományos és szakmai bizottság munkáját lehetetleníti el a politikus, aki sajnos ráadásul nem nevezett meg senkit sem helyette.

Az egyetemek rektori tanácsának vezetője, Joszef Klafter professzor is megszólalt, és arra kérte a minisztert, hogy vonja vissza döntését. Emellett bejelentette, hogy tiltakozó levelet írt Benjámin Netanjahu miniszterelnökhöz, és a tudományos intézmények, az egyetemek tiltakozó lépéseket terveznek.

A nyilvánosság elé állt a tudósok, és a tudomány szabadsága, valamint a személyes politikai vélemény szabadsága védelmében Ehud Barak volt miniszterelnök, Cipi Livni, és számos baloldali és balközép politikus is.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.