Hajrá Fradi!

Tóth-Potya István mártír fradistára emlékeztek

Fotó: MAZSIHISZ Facebook oldala

A Ferencváros és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közösen emlékezett meg csütörtökön Tóth-Potya Istvánról, az FTC kiemelkedő labdarúgójáról, a csapat első hivatásos edzőjéről, aki – már az Elektromos pályaigazgatójaként – a második világháború alatt, 1944-ben társaival több száz zsidót mentett meg a biztos haláltól.

Az ünnepségre a Ferencváros és az izraeli Maccabi Tel-Aviv labdarúgó Európa-liga-selejtezőjének első mérkőzése előtt került sor a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban.

Heisler András, a MAZSIHISZ elnöke, Ben Mansford, Maccabi Tel- Aviv vezetője, Igor Ujhazi, a Zsidó Világkongresszus (WJC), azaz a Zsidó Világkongresszus antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora, Tóth István, a legendás mártír sportember unokája, valamint Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke. – Fotó: Illyés Tibor / MTI

A rendezvényen Heisler András elmondta: ha majd egyszer mindenki rájön, hogy nincs mód elválasztani a magyart a zsidótól, nem lehet többé magyar antiszemitának lenni. A nagy hászid mester, a breszlovi Náhmán rabbi szavait idézve az elnök úgy fogalmazott: a világ keskeny híd, és keskeny hídon járni mindig kockázatos, minden lépésünkhöz bizalomra van szükség. Hozzátette: bízhatunk a Teremtőben, de közben bíznunk kell magunkban és másokban is. Igaz, hogy a bizalom mindig megelőlegezett, de nélkülözhetetlen a hétköznapi élet minden döntéséhez, így az antiszemitizmus elleni küzdelem is, bárhogyan csináljuk, csak a bizalom hídjainak építésével lehetséges – mondta.

A Mazsihisz elnök beszéde végén – az erre az alkalomra készült, „A MI HŐSÜNK TÓTH POTYA ISTVÁN” feliratú és a sportember arcképével ellátott pólót adott át az unokának.

Az EL- selejtezőre kifutó labdarúgókat bekísérő gyermekek ugyanilyen pólóban emlékeztek az edzőre és embermentőre.

“A fiatalok is ismerjék meg” – Fotó: A MAZSIHISZ Facebook oldala
A labdarúgókat bekísérő gyermekek ugyanilyen pólóban emlékeztek az embermentőre. – Fotó: MAZSIHISZ Facebook oldala

Tobak Csaba múzeumigazgató kiemelte, hogy már sok kiállításnak adtak otthont, ám a mostani különleges jelentőségű. „Szívünkön viseljük a múlt ápolását, az a célunk, hogy a fiatalok ne csak Böde Danit, hanem Tóth-Potya Istvánt is ismerjék meg, emberként is” – mondta, majd arról is beszélt, hogy másfél éve vették fel a kapcsolatot Tóth-Potya unokájával, Tóth Istvánnal, akitől megkapták az egykori sportember sporttörténeti relikviának számító naplóit.

A Tóth-Potya István életét bemutató rövidfilm megtekintése után az unoka elmondta, személyesen nem ismerte a nagyapját. „Egy élet kellett ahhoz, hogy felismerjem, ki is volt ő valójában. Sokáig nem tudtam a múltat értelmezni”– mondta elérzékenyülve ifjabb Tóth István.

Fotó: Nagy Ákos

Igor Ujhazi, a WJC antiszemitizmus elleni munkacsoportjának koordinátora kiemelte: „Az antiszemitizmus veszélyes jelenség a sportban, veszélyes a társadalomban, és mindkét területen riasztó mértékben erősödik. A mi felelősségünk, szurkolóké és csapatoké egyaránt, hogy megálljt parancsoljunk ennek.”

A mostani megemlékezés része a Zsidó Világkongresszus (WJC) és az angol Chelsea labdarúgóklub nemrég meghirdetett, kirekesztésellenes kezdeményezésének.

További fotók az eseményről: 

Sáfrán István jelenti Budapestről:

Nem csak a döntetlennek örülhettünk a fradimeccsen

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSMTI / MAZSIHISZ