Több halott egy iráni katonai létesítmény elleni izraeli támadásban Szíriában

Kilenc, Damaszkuszhoz hű fegyveres meghalt feltételezhetően izraeli légicsapásban egy iráni katonai létesítmény ellen – közölte hétfőn egy emigráns szervezet.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontjának (OSDH) jelentése szerint a halottak között hat szíriai állampolgár volt, akiket általában az iráni Forradalmi Gárda fizet, hogy az oldalán harcoljanak. A három másik halott hovatartozása nem ismert.

Az izraeli hadsereg szóvivője nem akart reagálni az OSDH hírére. Izrael ritkán számol be szíriai műveleteiről, de korábban bombázott már iráni célpontokat a szomszédos országban.

A SANA szíriai állami hírügynökség vasárnap este jelentette, hogy Izrael egy katonai célpontot támadott Aleppóban. Egy katonai forrást idézve azt írta, hogy az izraeli hadsereg rakétáival vette célba a szíriai állásokat az al-Neirab katonai repülőtértől északra.

A SANA szerint Izrael a legyőzött terroristákat támogatja dél-szíriai Deraa tartományban és az Izrael ellenőrizte Golán-fennsíkkal szomszédos el-Kuneitra tartományban.

Az izraeli támadás ugyanazon a napon történt, amikor a kormányerők és a velük szövetséges fegyveresek támadást indítottak a felkelők ellenőrzése alatt álló területen el-Kuneitra tartományban. Előzőleg a szíriai csapatok visszafoglalták Deraa tartomány nagyobb részét.

Izrael a szíriai polgárháború kezdete, 2011 óta sokszor mért csapást a Bassár el-Aszad szíriai elnök erőire és szövetségeseire, a libanoni Hezbollah és az iráni fegyveresekre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.