Kitiltották az izraeli iskolákból a hadsereget bíráló civileket

megtorjuk a csendet hallgatast hebron sovrim stika
Hebroni séta a Sovrim Stiká vezetésével - fotó: Oren Rozen / Wikipedia

Izraelben kitiltották az iskolákból a Sovrim Stiká (Megtörni a hallgatást) nevű civil szervezetet, amely bírálta a hadsereg tevékenységét az 1967-ben elfoglalt palesztin területeken – jelentette kedden a ynet.

A százhúsz tagú törvényhozásban negyvenhárom honatya szavazott igennel huszonnégy ellenében az erről szóló törvénymódosítás elfogadásakor kedden. “Véget ért a katonák rágalmazása” – értékelte Naftali Bennet oktatási miniszter az új rendelkezést.

A törvénymódosítást előterjesztő Naftali Bennet és pártja, a telepeseket támogató jobboldali nacionalista Habájt Hajehudi (Zsidó Otthon) szerint az elfogadott szabályozással távol akarják tartani az iskoláktól és a diákoktól azokat a szervezeteket, amelyek aláássák az izraeli hadsereg és az állami oktatás céljainak legitimitását. A törvénymódosítás jogot biztosít az oktatási miniszternek, hogy megtiltsa különböző szervezeteknek, hogy előadásokat tartsanak az iskolákban.

A Sovrim Stiká logója

A hadseregtől leszerelt katonák tanúságtételeinek ismertetésével foglalkozó Megtörni a hallgatást szervezet, illetve az új törvénymódosítás bírálói azonban azt mondják, hogy a valódi cél a kritikus hangok és a szólásszabadság elfojtása, továbbá a civil emberi jogi csoportok lejáratása.

“A jobboldali kormányzat szigorával lassan oda jutott, hogy nem érdekli a politikai megoldás, hanem inkább tovább gyakorol ellenőrzést a palesztinok felett. Elkezdte elhallgattatni a Megtörni a csendet szervezetet. Először azt mondták, hogy ne külföldön, hanem Izraelben beszélj, de ne a hadseregben, ne az iskolákban, ne a közösségi központokban. Honnan fogjuk hallani az igazságot arról, hogy mi történik a megszállt területeken?”- kérdezte Tamar Zandberg, az ellenzéki liberális Merec párt vezetője a kneszetben a vita során.

“Ma véget ért az Izrael állam legitimitását aláásó, és a hadsereg katonáit rágalmazó szervezetek befurakodása a diákok közé. A Megtörni a csendet régen átlépte a legitimitás határát, amikor Izraelt rágalmazta a nemzetközi színtéren” – reagált a vádakra  Naftali Bennet.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban foglalta el Jordániától Ciszjordániát, és Egyiptomtól a Gázai övezetet. Ezeken a területeken kell megalakulnia a majdani palesztin államnak a két népnek két államot ígérő elv alapján.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.