Izrael Orbánnak lobbizik Trumpéknál

Benjámin Netanjahu izraeli és Orbán Viktor magyar miniszterelnök sajtótájékoztatót tart Budapesten az Országházban 2017. július 18-án. - fotó: Mohai Balázs / MTI

A magyar miniszterelnök ma délután kezdődő látogatásával egyidejűleg az izraeli média arról ír, hogy Netanjahu kormányfő utasítására a zsidó állam diplomatái arra szeretnék rávenni az amerikai kormányzatot, hogy nyisson Orbán Viktor felé.

Times of Israel szerint Washington elsősorban két okból tart távolságot a magyar kormánytól: ultranacionalista állásfoglalásai miatt és azért, mert a magyar miniszterelnök ragaszkodik az illiberális demokráciához.

A Channel 10 nevű televíziócsatorna értesülése szerint Ron Dermer, Izrael washingtoni nagykövete több alkalommal is találkozott a Trump-kormányzat tagjaival és arra bátorította őket, hogy

szorosabb kapcsolatot teremtsenek Orbán Magyarországával.

Egy névtelenül nyilatkozó izraeli tisztségviselő pedig azt nyilatkozta ezekről a találkozókról, hogy „azt az üzenetet tolmácsoltuk, hogy kapcsolatunk Magyarországgal nagyon fontos és Izrael azt szeretné, ha az amerikai-magyar kapcsolatok is szorosabbak lennének”.