Arab vagy izraeli saláta

Parttalan vita tárgya, hogy ennek a salátának arab saláta a neve, vagy izraeli saláta. Úgy tűnik, hogy ezen a területen az arabok győztek. Annak ellenére, hogy ez talán a legnépszerűbb saláta nálunk, és elválaszthatatlan része az izraeli reggelinek, attól a neve még arab saláta marad.
Nem jó politikát vinni a konyhába, végül is mindenki ízlése szerint hívhatja ezt a színes finomságot, ezen nem fogunk összeveszni.

A többi friss zöldségsalátával szemben az arab saláta hidegen a legfinomabb. Ez azt jelenti, hogy a zöldségeket a hűtőben kell tárolni, de természetesen nem úgy, hogy felvágjuk, aztán visszatesszük oda, mert úgy finom, ha elkészítés után azonnal tálaljuk és fogyasztjuk. Továbbá semmiképpen se hámozzuk meg a zöldségeket. Nagyjából ezek az elkészítés támpontjai.

A saláta összetevői: paradicsom, uborka, egy kevés retek, menta, petrezselyem, citromlé, hagyma, vagy zöldhagyma (vagy mindkettő), só, és minderre bőven öntött olívaolaj.

Jó, ha az uborka kemény, minél kisebb. Érdemes egy éretlen paradicsomot is belevágni, ami érdekesen savanyú ízt ad a salátának, sőt, ez akár a citromlét is helyettesítheti.

Így daraboljuk fel a zöldségeket: először szeletekre vágjuk őket, majd vékony csíkokra aprítjuk, és csak a végén vágjuk őket apró kockákra.

Én több mint húsz éve szinte mindenhez eszek ilyen salátát, ha még nem kóstoltad volna, érdemes neked is kipróbálni!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.