Palesztinok csaptak össze izraeli rendfenntartókkal az al-Aksza mecsetnél

Fotó: képernyőkép / Népek Városa

Az izraeli rendfenntartó erők hangbombákkal, erővel távolították el a palesztinokat az al-Aksza mecset melletti Mecsetek teréről, miután zavargások törtek ki a pénteki muzulmán ima után és a palesztinok köveket dobáltak – jelentette az izraeli katonai rádió.

Az egyenruhások megrohamozták a muszlim vallás harmadik legszentebb helyét, az al-Aksza mecsetet, s behatolva az imaházba ott is letartóztattak több bemenekült palesztint.

Egyelőre nem tudni, hogy a mecsetben történtek-e tettlegességek. A rádió értesülése szerint négy rendőr könnyebben megsebesült a kődobálás következtében. Az izraeli egyenruhások erőszakkal, tömegoszlató fegyverek, köztük hangbombák bevetésével távolították el a palesztinokat a pénteki ima végeztével a térről.

A pénteki jeruzsálemi zavargások miatt – a rendőrség közlése szerint – huszonnégy palesztint vettek őrizetbe. Palesztin források több könnyebb sebesültről is beszámoltak a tömegoszlatást követően.

Fotó: képernyőkép / Népek Városa

“A folytonos izraeli támadások a megszállt Jeruzsálem ellen csak növelik a feszültségeket, s az egész térséget egy olyan vallásháborúba fogják taszítani, amelyre már régóta figyelmeztettünk” – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a történtekre reagálva.

A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a detektoros kapuk eltávolításának egy éves évfordulójáról emlékeztek meg a palesztinok az ima után kitört zavargásokkal. “Köveket és petárdákat dobtak a rendőrök felé” – hangsúlyozta a rendőrség közleménye. “A rendőrök behatoltak a Mecsetek terére, és megkezdték az emberek eltávolítását a területről” – tette hozzá a rendőrség szóvivője.

A rádió szerint az izraeli biztonságiak elfogtak és kihallgatásra vittek több, a lázongásban részt vevő palesztin fiatalt, és többen közülük a mecsetben barikádozták el magukat. Palesztin források szerint a beléptető kapuk leszerelésének első évfordulóját ünnepelték az arabul Haram al-Sarifnak nevezett téren. Az izraeli rendőrség tavaly nyáron egy merénylet után detektoros kapukat próbált a mecsetekhez vezető utakhoz telepíteni, de a tiltakozó tüntetések hatására később felszámolták az új biztonsági rendszabályokat.

A Gázai övezetben tartott újabb, pénteki tüntetéseken három palesztin vesztette életét az izraeli katonák lövéseitől. A gázai egészségügyi minisztérium szerint egy 14 és egy 17 éves fiút és egy 43 férfit lőttek agyon.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.