Elengedték az izraeli katonákat megpofozó palesztin lányt

406
Ahed Tamimi - fotó: Haim Schwarczenberg / Wikipedia
Ahed Tamimi - fotó: Haim Schwarczenberg / Wikipedia

Az izraeli hatóságok vasárnap kiengedték a börtönből azt a 17 éves palesztin lányt, Ahed Tamímit, aki amiatt töltött csaknem nyolc hónapot börtönben, mert egy ciszjordániai településen többször is megütött, megrúgott és megpofozott két izraeli katonát.

Ászáf Librati, az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat szóvivője elmondta, hogy Tamímit édesanyjával – akit erőszak szítása miatt szintén elítéltek – együtt szabadon engedték, és Ciszjordániába vitték őket. Tamími helyi idő szerint délután 4 órakor felszólal egy sajtótájékoztatón szülővárosában, a Rámalláh közelében található Nabi-Szálehben.

A 17 éves Ahed Tamimi és unokatestvére az Izrael által megszállt Ciszjordániában ment oda december 15-én két katonához. A katonák egy út mellett őrködtek, hogy a tüntetők ne dobáljanak köveket az ott elhaladó autókra.  A két palesztin lány lökdösni kezdte a katonákat, akik erre semmit nem reagáltak. Az esetről a lány anyja készített videót a telefonjával, ami azért terjedt el villámgyorsan az interneten, mert a lány hosszú, göndör, vörösesszőke hajával, zöldeskék szemével és világos bőrével egyáltalán nem illik abba a képbe, ahogyan a legtöbb ember a palesztinokat elképzeli.


Az eset nagy visszhangot váltott ki. Tamímit a palesztinok hősként tisztelik. A lány rutinos tüntető. A több száz fős Tamími család heti rendszerességgel tart tüntetéseket a városukban azóta, hogy az izraeli hadsereg 2009-ben korlátozta a palesztinok hozzáférését a környező földekhez.

A lányt az eset után tartóztatták le 12 rendbeli bűncselekmény, köztük súlyos testi sértés gyanújával. Eljárás indult az unokatestvére és a videót készítő anyja ellen is.

Az izraeli hadsereg illetékese azt mondta, hogy a két katona szakszerűen végezte a feladatát azzal, hogy nem reagált semmit a provokációra. A lány apja ismert palesztin aktivista. Ő azt állítja, december 15-én az izraeli hadsereg brutálisan lépett fel ellenük. A katonák betörték a házak ablakait és könnygázgránátokat dobáltak be, Ahed 14 éves unokatestvérét pedig gumilövedékkel lőtték arcon.

Az izraeli hadsereg ugyanakkor azt közölte, hogy ezen a napon több mint 200 palesztin dobált köveket a katonákra. A palesztinok az ott lakók beleegyezésével házakban bújtak meg és onnan támadták a katonákat, ezért kellett kiüríteni a házakat. A művelet közben több palesztin nő ment oda a helyszínt biztosító katonákhoz és provokálta, megtámadta őket.

A lány apja, Biszmi elmondta: a történtek után szeretnének normális életet élni. Elmondása szerint lánya azt tervezi, hogy jogot tanul. A B’tselem izraeli civil szervezet szerint több mint 300 palesztin kiskorút tartanak fogva izraeli börtönökben.