Hét éves izraeli sakkozó nyert Európa bajnokságot Krakkóban

Liel Levitan

Liel Levitan hatalmas izraeli zászlóba burkolózva széles mosollyal az arcán vette át az aranyérmet a lengyelországbeli Krakkóban júliusban rendezett U7-es Európa bajnokságon. A versenyen 20 ország mintegy 300 versenyzője hat kategóriában (U7, U9, U11, U13, U15, U17) indult, Izrael 23 fős delegációval volt jelen. Liel két idősebb testvére, Ronit és Jaron szintén az izraeli válogatott tagjai voltak, Ronit 2011-ben Lielhez hasonlóan megnyerte az U7-es korosztály versenyét.

A Tel Haiban élő második osztályos Liel a hét éves lányok között hét összecsapásban összesen hat pontot szerzett, s ezzel biztosította az első helyet és a jogot arra, hogy a jövő évi Tunéziai korosztályos világbajnokságon elinduljon. Erre azonban sajnos nem kerülhet sor, mert múlt csütörtökön a tunéziai szervezők bejelentették, nem engedik be az országba a hét éves izraeli versenyzőt.

https://www.youtube.com/watch?v=-J5ar8n2kWs

Nem ő az egyetlen izraeli sakkozó, aki nem indulhat muzulmán országban rendezett versenyen. Néhány hónappal korábban a teljes izraeli sakkválogatott kényszerült távol maradni a Szaúd-Arábiában rendezett világbajnokságtól. A szervezők itt sem engedték indulni a dávid csillagos kiválóságokat.

Lior Aizenberg felnőtt sakkozónk kezdeményezésére ezért idén szeptemberben alternatív sakkvilágbajnokságot rendeznek Izraelben, ahová az európai versenyzőkön kívül a muzulmán sakkozókat is meghívják majd. Az esemény szponzora többek között a Zsidó Ügynökség és a Stand with US csoport.

A cserfes Liet várhatóan majd itt is elkápráztatja lelkes rajongóit. Lesz miért szurkolnunk!

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.