Izraeli fejlesztésű fehérjék hozhatnak reményt a cukorbetegeknek

Thaumatin feherje

Egy izraeli kutató olyan édesítő fehérjét fejlesztett ki, amely úgy tudná pótolni az egészségtelen cukrokat, hogy közben nem emeli meg a vércukor és az inzulin szintjét. Az ilyen fehérjével készült édességek nem járulnak hozzá a cukorbetegség vagy az elhízás kialakulásához.

A gyümölcsök 99 százaléka azért édes, mert cukrot tartalmaz, azonban akad néhány olyan gyümölcsöcs az egyenlítő környékén, amely speciális fehérjéknek köszönheti az édességét. Ilan Samish, az izraeli Weizmann Intézet kutatója pedig azon kezdte el törni a fejét, hogy miként tudná ezeket a fehérjéket valahogy fogyaszthatóvá tenni, mivel az édes ízt kölcsönző fehérjék sokkal előnyösebbek lehetnének a hozzáadott cukroknál.

Ezek a fehérjék ugyanis ugyanolyan megfelelőek a testünk számára, mint bármely más, a gyomor-bél traktusban megtalálható protein. Nem emelik meg a vércukor vagy az inzulin szintet, nem terhelik a veséket és nem kavarják meg a bennünk élő mikroorganizmusok rendszerét, mint a cukrok. Mindez azt jelenti, hogy az ilyen fehérjével készült édességek nem járulnak hozzá a cukorbetegség kialakulásához vagy az elhízáshoz.

Ugyan többfajta édesítő protein ismert, Samish mégis a thaumatin nevű fehérjét találta a legalkalmasabbnak elképzeléseihez. Ez a fehérje a Nyugat-Afrikában őshonos katamfe növény gyümölcsében található, és már egy ideje kísérleteznek vele, hogy cukorpótlót készítsenek belőle. Samish azonban sosem járt Nyugat-Afrikában és még csak katamfe gyümölcsöt sem látott még életében.

Az izraeli kutató ugyanis a számítógépes proteintervezést használja a fehérjék előállításához. Először a technológia segítségével lemodellezi a fehérje felépítését, majd az ez alapján előállított DNS-molekulákat élesztőgombákba helyezi, amelyek aztán a sörkészítésnél is ismert erjesztési folyamat során édesítő fehérjét fognak termelni.

A teljes írás itt olvasható >>

FORRÁSIsrael21c