Meghalt egy palesztin a gázai határ menti zavargásokban; Repülőtér és kikötő a gázaiaknak?

Meghalt egy huszonöt éves palesztin férfi a pénteki ima után a gázai határ mentén lezajlott zavargásokban, azután, hogy több tucat gázai áttört a határkerítésen Izrael felé – jelentette a helyi média péntek este.

A határnál öt helyszínen mintegy nyolcezer palesztin gyűlt össze, köztük volt a Gázai övezetet uraló, radikális iszlamista Hamász szervezet több vezetője is – jelentette az izraeli tízes kereskedelmi tévécsatorna híradója.

A tüntetők több helyen is megpróbálták megrongálni a határt jelző kerítést, az izraeli katonák pedig tömegoszlató fegyverekkel és szükség esetén – fegyverhasználati szabályaikat betartva – éles lövedékekkel próbálták megakadályozni őket.

Az egyik helyen több tucat gázai áttörte a határkerítést,

és Molotov-koktélokat dobálva a szomszédos izraeli állások felé tartott, ahonnan az izraeli katonák lövésekkel visszafordulásra késztették őket. Később az incidensre válaszul az izraeli hadsereg ágyúval is lőtte a Hamász egyik katonai állását.

Emellett Gázából pénteken is tüzeket okozó eszközöket eregettek Izrael felé, amelyek huszonhat helyen felgyújtották a földeket.

A gázai egészségügyi hatóságok szerint

a halálos áldozat mellett mintegy kilencven palesztin megsebesült az összecsapásokban.

A zavargások az Izrael és a palesztinok között formálódó hosszú távú tűzszüneti egyezmény árnyékában zajlottak, az al-Akbar című libanoni lap szerint ugyanis előrehaladott tárgyalások folynak egy megállapodásról – jelentette a ynet pénteken.

A készülő fegyverszünet jelentősen javítaná a Gázai övezetben élők helyzetét, s

kikötőt hozna létre Egyiptomban, valamint repülőteret a Sínai-félszigeten a gázaiak számára.

A palesztinok beszüntetnék a pénteki tüntetéseket, s cserébe megindulhatna az áruforgalom Kerem Salomnál Izrael felé, és Egyiptom is megnyitná Rafahnál állandó jelleggel gázai határállomását.

A második szakaszban könnyítéseket vezetnének be, s enyhítenék az övezet elleni blokádot. Növelnék a különböző áruk beszállítását, és fokoznák az áramszolgáltatás volumenét Izraelfelől.

Ezt követően pedig megépülnének a tengeri és légikikötők, s egy erőmű is a gázaiak számára a Sínai-félszigeten, és rehabilitálnák gazdasági szempontból az övezetet.