Drónokkal a szabálytalan sofőrök ellen

Az izraeli rendőrség bejelentette, hogy a két hónapos sikeres tesztidőszakot követően a jövőben drónokkal figyeli a közlekedési szituációkat, és az így készült légifelvételek alapján bírságolja majd a szabálytalanul előző, a leálló sávban közlekedő, valamint az egyéb módon veszélyes szituációt teremtő sofőröket.

Az úttest felett 100 méterrel repülő drónok az autók sebességének mérésére nem alkalmasak, azokat továbbra is az út szélén kihelyezett, a mobiltelefonálást is rögzítő traffipaxokkal mérik majd.

Mint ismert, az év elején a rendőrség több autópálya és főút mellé új sebességmérőket telepített. Az így szerzett bizonyítékok alapján már el is kezdték a büntetések kiküldését, de nemrég a petah tikvai közlekedési bíróság megtiltotta a felvételek használatát, mert kiderült, a traffipaxok nem mérnek pontosan. A rendőrségnek újra kell kalibráltatni a többmilliós beruházás keretében beszerzett készülékeket.

Izraelben tavaly 362-en vesztették életüket közlekedési balesetben, az áldozatok száma évek óta 300-400 között mozog. A mobiltelefonálás miatt bekövetkező kisebb-nagyobb balesetek száma évek óta növekszik.