A Sin Bet a reptéren kihallgatásra vitte a híres amerika balliberális zsidó értelmiségit

Peter Beinart - Fotó: Center for American Progress Action Fund / Flickr
Peter Beinart - Fotó: Center for American Progress Action Fund / Flickr

Egyre súlyosabb a botrány Peter Beinart, neves amerikai zsidó újságíró-megmondóember-értelmiségi reptéri kihallgatása miatt: Benjámin Netanjahu miniszterelnök már személyesen kért elnézést a történtekért.

Beinart egyetlen bűne közismert balliberális politikai álláspontja volt, s ezért a Sin Bet vasárnap feltartóztatta és kihallgatásra vitte a repülőtéren a családi eseményre az országba beutazó újságírót. Netanjahu szerint “hiba” történt, amikor a népszerű szerzőt, a CNN politikai elemzőjét, a kortárs amerikai zsidóság egyik legnagyobb nevét lefogta az izraeli belbiztonsági szervezet.

Beinart egy hónapon belül már az ötödik eset, amikor amerikai vagy izraeli baloldali értelmiségit pusztán politikai nézeteiért kihallgatásra rendelt a Sin Bet, s a tizes tévé szerint egyre nagyobb a veszély, hogy politikai rendőrséggé változtatják a belbiztonsági szervezetet.

“Netanjahunak meg kell értenie, hogy egy demokráciában nem tartóztatják fel az embereket politikai nézeteikért. Netanjahunak nem tőlem kell bocsánatot kérnie, hanem a politikáját kell megváltoztatnia, amely alapján sokakat zaklatnak a Ben Gurionon. Különösen palesztinokat, és amerikai-palesztinokat, még sokkal jobban, mint engem. Fel kéne ismernie, hogy egy demokráciában nem félemlítik meg és nem zaklatják  az embereket a politikai álláspontjuk miatt” – hangzott Beinart nyilvános válasza a bocsánatkérésre.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.