Lauder a New York Timesban ostorozta Izrael illiberális politikáját

Ronald Lauder - fotó: wikipedia
Ronald Lauder - fotó: Wikipedia

Ronald Lauder, Benjámin Netanjahu egykori támogatója és barátja, a World Jewish Congress elnöke hétfőn a New York Timesban bírálta Izrael új nemzetállami törvényét és az ortodoxok hegemóniáját.

Lauder szerint az izraeli kormány legújabb lépései veszélybe sodorják a zsidó nép jövőjét, megkérdőjelezik az ország demokratikusságát és jogegyenlőségét. A vitatott intézkedések között a következőket sorolja fel: a Siratófalnál a koedukált imádkozóhelyről született egyezmény felmondását, a szigorú betérési törvényeket, a legutóbbi nemek egyenlőtlenségén alapuló, a meleg férfiakat kizáró béranya-jogszabályt, a nemzetállam törvényt, a rabbinátuson kívül eskető rabbi letartóztatását, és a világi városokban a boltok szombati nyitva tartásának szigorítását.

Idén már másodszor bírálta Ronald Lauder az izraeli kormányt, ami jelzi az egyre jobban tátongó szakadékot a világ általában baloldali és liberális politikai álláspontot képviselő zsidósága és az izraeli jobboldali konzervatív politikai vezetők között.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.