Az EU ellenzi Izrael telepépítési politikáját

eu europai unio zaszlo
Fotó: Rock Cohen / Flickr

Határozottan ellenzi Izrael telep- és lakásépítési politikáját az Európai Unió – közölte az EU külügyi szolgálata (EEAS) csütörtökön.

A szervezet emlékeztetett: az elmúlt hetekben az izraeli hatóságok több mint kétezer ciszjordániai és kelet-jeruzsálemi leendő lakóegység építési pályázatát készítették elő. Amennyiben a tervek megvalósulnak, veszélyeztetnék az  összefüggő és életképes jövőbeli palesztin állam kilátásait – húzták alá.

Az Európai Unió továbbra is együttműködik a két fél, valamint nemzetközi és regionális partnereivel annak érdekében, hogy támogassák a tárgyalásos úton létrejövő, két államon alapuló megoldás felé vezető folyamatot, amely az egyetlen valószerű és életképes módja a felek jogos törekvései megvalósulásának – tették hozzá.

Az izraeli hatóságok legutóbb kedden hagyták jóvá 384 új lakás építését az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában. A védelmi minisztérium döntése szerint főként a biztonsági kerítés és falrendszer Izrael felé eső oldalán, de 1967-ben elfoglalt területeken álló telepeket bővítik.

Információk szerint a keddi tanácskozáson mintegy ezer további telep ügyében született döntés. Közel négyszáz lakás esetében már meg is kezdhetik az építkezést, de 622 más lakásnál is lépéseket tettek az engedélyezési procedúra felgyorsítására.

Mit tegyen Izrael a "területeken"?

Szavazás eredménye

Loading ... Loading ...

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.