„Anya, bízhatok a kormányban? Kurvára nem!” – üzent május elején Roger Waters egy koncertjéről, és az is kiderült, hogy szerinte a neofasizmus újra terjedőben a világban. Első helyen Amerika és Donald Trump szerepelt a kivetítőn, majd sorra a többiek: Orbán és Magyarország, Le Pen és Franciaország, Kurz és Ausztria, Farage és az Egyesült Királyság, Kaczyński és Lengyelország, végül Putyin és Oroszország – ő kérdőjellel.

A listát Izraelben már többé-kevésbé kipipálhatjuk, az említettek közül kormányon lévők már mind megfordultak itt, illetve Netanjahu járt náluk (nem is egyszer). Hivatalos izraeli látogatásuk elmaradhatatlan protokolljaként természetesen mindannyian ellátogattak a jeruzsálemi holokausztmúzeumba, a Jad Vasembe is.

Már csak a legismertebb macsó-fasiszta, homofób, erőszakot hirdető és valószínűleg tömegek meggyilkolásáért felelős, az emberi életet és méltóságot semmibe vevő, trágár politikus látogatása volt hátra: vasárnap (szeptember 2.) Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke érkezik hivatalos látogatásra Izraelbe.

Duterte eddigi diplomáciai kapcsolataira jellemző, hogy Obamát a pokolba kívánta, a frissen megválasztott Donald Trumpot viszont melegen üdvözölte. Az Európai Uniónak csak annyit üzent, basszák meg.

Mint ismert, Rodrigo Duterte elnöksége alatt több ezer embert ölethetett meg, mivel tavaly nyári hivatalba lépése óta könyörtelen harcot hirdetett a kábítószeres bűncselekmények akár csak feltételezett elkövetői ellen. Beszédeiben arra biztatta a hatóságokat és a lakosságot is, hogy szabadon végezzenek bárkivel, aki szerintük kábítószeres bűncselekménnyel gyanúsítható. Emiatt már több ezren haltak meg országában rendőri akciók során és tisztázatlan gyilkosságokban.

Jogvédő szervezetek szerint Duterte emberiség elleni bűnöket követ el és már több mint tízezren haltak meg a statáriális leszámolások során, ezért a hágai bíróságon is panaszt nyújtottak be ellene. Duterte erre bejelentette, országa felmondja tagságát a Nemzetközi Büntetőbíróságban (ICC).

Duterte többek között azzal is kérkedett már, hogy embert ölt. Egy beszédében azt mesélte, tizenhat évesen egy verekedés során valakit “egy pillantásért” helyben kinyírt. “Most még inkább így lenne, mivel elnök vagyok” – tette hozzá. A délkelet-ázsiai ország államfője azzal is dicsekedett, hogy egyszer egy nemi erőszakkal és gyilkossággal gyanúsított kínai férfit dobott ki egy helikopterből, és ezt gondolkodás nélkül ma is újra megtenné. Arról nem szólt, hogy pontosan mikor is történt a gyilkosság.

Korábban Duterte egy beszédében gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát, amikor azt mondta: a náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig ugyanígy szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt saját hazájában. Kijelentését számos zsidó szervezet kritizálta, később Duterte bocsánatot is kért ezért egy manilai zsinagógában.

Duterte 2016-ban azzal viccelődött, hogy – amikor még  polgármester volt – joga lett volna elsőként megerőszakolni egy többek által megbecstelenített, majd megölt ausztrál misszionáriusnőt. „Dühös voltam azért, hogy megerőszakolták. De nagyon szép nő volt, a polgármesteré lett volna az elsőbbség joga” – mondta egy gyűlésen.

Idén pedig kijelentette, az lenne a legjobb, ha a kormánykatonák vaginán lőnék a kormány ellen harcoló kommunista lázadóerők nőnemű fegyvereseit. A Fülöp-szigeteki elnök azokhoz a katonákhoz beszélt, akiket Mindanao szigetére vezényeltek, amikor a szigeten súlyos harcok törtek ki a rendfenntartók és az Iszlám Államnak felesküdött lázadók között, Rodrigo Duterte pedig szükségállapotot hirdetett és statáriumot vezetett be. Beszédében arra emlékeztette a katonákat, hogy a statárium értelmében minden lépésükért ő maga elnökként vállalja a felelősséget. Mint elmondta, ha bármelyikük megerőszakolna három nőt, akkor azt ő átvállalja magára.

Duterte 400 (!) fős kísérettel érkezik Izraelbe. Programjuk része a két állam közötti gazdasági szerződések előkészítése, közvetlen repülőjárat megindítása, az Izraelben élő és többnyire beteggondozással foglalkozó, mintegy 1300 fülöp-szigeteki vendégmunkás meglátogatása és természetesen fegyverkereskedelmi megállapodások megkötése lesz. Az elnököt hivatalos útján ebédre látja vendégül a kormányfő, fogadja az államelnök és természetesen ellátogat a Jad Vasem holokausztmúzeumba is, sőt még egy további holokauszt-emlékművet is felavat Izrael központjában. Ami nem lesz a programban: sajtótájékoztató. Nehogy Duterte elszólja magát.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.