Netanjahu fakenews-zal sorosozik a Facebookon – vajon leszedetik vele? És mikor?

Fakenews - fotó: Izraelinfo

A The Marker című gazdasági magazin hívta fel rá a figyelmet, hogy Benjámin Netanjahu miniszterelnök az Iszrael Hajom című napilap egyik újabb álhírét megosztva sorosozik Facebook-oldalán.

Mint ismeretes, az Iszrael Hajom nem valódi médiapiaci szereplő, hanem Sheldon Adelson amerikai kaszinómágnás izraeli jobboldalt támogató, naponta ingyen megjelenő és százezres példányszámban osztogatott kiadványa, mely évente sok millió dolláros veszteséget “termel” Adelsonnak, akinek ez valamiért megéri. Nyilván ezzel kívánja befolyásolni az izraeli politikai helyzetet, ismerjük el, sikerrel…

Sahar ben Meir ügyvéd a Facebook illetékeseihez fordult, hogy távolíttassák el a hazugságot tartalmazó és terjesztő hírt az izraeli kormányfő hivatalos Facebook-oldaláról, és most kíváncsian várjuk a fejleményeket. Kedd este hatkor még kint volt.

Az Iszrael Hajom – és nyomában Netanjahu – álhíre szerint Mohammed Zarif iráni külügyminiszter a napokban megerősítette egy parlamenti megkérdezés során, hogy az iráni kormány együttműködik a Nyílt Társadalom Alapítvánnyal. Csakhogy Nadav Ejal külpolitikai újságíró utánajárt, és ilyet Zarif egyáltalán nem mondott, valószínűleg egy fordítási hiba lehet a hír mögött, mégpedig úgy, hogy valaki az Iszrael Hajomnál a Google fordítóját használhatta a perzsa nyelv fordításához Soros alaptalan gyalázására.

Soros György mellesleg Adelson riválisa, ő a demokrata pártot támogatta igen erőteljesen a legutóbbi amerikai választásokon, miközben Sheldon Adelson a republikánusokat és Donald Trumpot.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.