Fokozott biztonsági intézkedésekkel készül Izrael Jom kipur ünnepére

Üres utak jom kipurkor

Fokozott biztonsági intézkedésekkel, a palesztin területek lezárásával készül Izrael Jom kipur ünnepére – jelentette a ynet.

Ciszjordániából és a Gázai övezetből csak sürgős, humanitárius esetekben léphetnek be palesztinok Izrael területére a kedd este kezdődő és szerda este véget érő ünnepen. Ez a legnagyobb zsidó ünnep, ilyenkor Izraelben megáll az élet, még a Ben Gurion nemzetközi repülőteret is lezárják egy napra.

A katonai hatóságok a nagyobb zsidó ünnepeken biztonsági okokból rendszeresen felfüggesztik a palesztinok számára a határátlépést, ez legutóbb múlt héten a zsidó újév alkalmával történt meg.

Jom Kipur, másik nevén az engesztelés napja vagy hosszúnap a nagy megbocsátás napja, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

Az ünnepet megelőző tíz bűnbánó napon mintegy egymillió izraeli és turista látogatott el Jeruzsálemben a Siratófalhoz, az ország legnagyobb, szabadtéri imahelyéhez a tízes kereskedelmi tévécsatorna híradása szerint.

Jom Kipur idején, mivel a mentőautók és a rendőrség járműveinek kivételével teljesen leáll a közlekedés az egész országban, a nem vallásos településeken a gyerekek birtokukba veszik az utcákat, kerékpárok és rollerek árasztják el az úttesteket.

Az imádkozók számára a zsinagógák mellett rendkívüli imahelyeket is nyitnak iskolákban és művelődési házakban, ahol az ultraortodoxtól a vallási parancsokat kevésbé szigorúan vevő konzervatívon át a reformirányzatig sokféle módon imádkozhatnak az emberek, sokfelé már női rabbik vezetésével.