sofar jom kipur vallasos zsido
Fotó: Shutterstock

Jom Kipur a számvetés és bocsánatkérés ideje, ezért megpróbáltuk számba venni néhány megbánásra érdemes dolgunkat.

  1. Tiltakozni az arabok betelepülése ellen Afulán, de nem érteni, miért fáj az araboknak a zsidók beköltözése Ciszjordániába.
  2. Felháborodni az európai antiszemitizmus minden megnyilvánulásán, ugyanakkor mindent elkövetni, nehogy arab család költözzön a zsidó kisvárosba.
  3. Követelni a vallási előírásokat megtartók tiszteletét  (a gyakorlatban pl. a kocsi településen kívüli parkolásával Jom Kipurkor), de közben mindent elkövetni a település egyetlen nyomorult kis ruszki boltjának bezárása érdekében.
  4. Reklamálni a müezzinek túl hangos imái miatt, és asztalt csapkodva, üvöltözve énekelni minden vallással kapcsolatos étkezéskor. Vagy csak úgy, mert van kariokija.
    Plusz a szombat bejöveteléről full volume-on értesíteni a lakosságot, és szombatot fogadó zenéket sugározni a zsinagógák hangszóróiból szintén maximális hangerővel.
  5. Vallástalan munkaügyi ellenőröket felvenni annak ellenőrzésére, hogy a nem vallásosak sem dolgoznak szombaton.
  6. Az arab nők elnyomásáról papoló ultraortodox férfi.
  7. Dabah arab áruházaiban tolongani minden szombat és ünnepnapon – és lezárni az utakat Nazaret és Nazaret Ilit között Jom Kipurkor.
  8. Itthon hisztizni, ha nem glatt kóser valami, külföldön meg bacont enni sertéskolbásszal és csülökkel.
  9. Büszkének lenni az izraeli eredményekre, de nem belefoglalni az arabokat az izraeliségbe. Büszkének lenni az izraeli építkezésre, orvostudományra, mezőgazdaságra, magára az államra, és teli szájjal szidni az arabokat, miközben építik és karbantartják a házát, gyógyítják és ellátják gyógyszerrel a betegeit, művelik a földjeit és csomagolják a terményeit, valamint fenntartják az állami szektort.
  10. Júda és Somron (Ciszjordánia) területét izraelinek tekinteni, de nem érvényesíteni ott az izraeli törvényeket. Az ottani palesztin melósok napi fizetéseként elég az izraeli minimál órabér.
  11. Véreskezű diktátorokat vendégül látni a Jad Vasemben, és jól jövedelmező fegyverkereskedelmet folytatni velük.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.