Yuval Harari: Netanyahu kormánya aláássa az izraeli liberális demokrácia alapértékeit

A Le Point neves francia hetilap “A világ legfontosabb gondolkodója” címmel címlapsztoriként közölt interjút Yuval Noah Harari izraeli történészprofesszorral legújabb könyvének, a 21 lecke a 21. századra franciaországi kiadása alkalmából.

Napjaink legnépszerűbb izraeli szerzője Tel-Avivból adott interjút a neves francia lapnak és többek között arról beszélt, mennyire kényelmetlen számára az, ha az izraeli kormány hivatalos képviselőjeként tekintenek rá, mivel „nem bírja annak jelenlegi politikáját.”

„Tudósként a munkám a gondolkodás és a véleménynyilvánítás szabadságára épül,  Netanyahu kormánya viszont fenyegetést jelent az alapvető szabadságjogokra nézve. Izraelt Orbán szoros szövetségesévé tette, ugyanazt a nacionalista, tekintélyelvű világnézetet képviseli. Ilyen körülmények között nincs más választásom, mint hogy távolságot tartsak.”

Harari kifejtette a francia lapnak azt a nézetét is, miszerint Netanjahu és kormánya  fenyegetést jelent az izraeli liberális demokrácia alapvető értékeire.

A nemzetállam törvényről, valamint az izraeli és a globális demokráciát veszélyeztető folyamatokról kérdezve Harari rámutatott arra, hogy Izraelben és a világban egyfajta tendenciává vált a lemondás az alapvető politikai értékekről.

“Régebben liberális demokráciák voltak, de már nem azok Törökország, Magyarország és Oroszország” – mondta. “Most ezek illiberális demokráciák, sőt diktatúrák.”

Harari a jelenlegi században az emberiség előtt álló kihívásokat főként ökológiai és technológiai jellegűeknek látja, s úgy véli, hogy ezek a liberális értékek és a nemzetállamok összeomlásához vezetnek, mivel ezek az államok nem képesek kezelni őket. Őt viszont kevésbé aggasztja az Európát foglalkoztattó migrációs válság és a radikális iszlám felemelkedése.

Szemben az elmúlt század kommunizmusával a radikális iszlámnak nincs globális befolyása, sőt a muszlim világban is egy kis kisebbséghez fordul – véli Harari.

“Minden egyes szíriába készülő francia iszlámistára több száz szíriai, iraki és észak-afrikai muzulmán jut, akiknek az az álma, hogy Franciaországban éljen” – mondta. – „Nem azért, mert iszlám kalifátussá akarják változtatni Franciaországot, hanem mert inkább élnek egy liberális demokráciában, mintsem egy korrupt diktatúrában”.

Júliusban Harari bojkottált egy Los Angeles-i izraeli konzulátus által szervezett rendezvényen való részvételt tiltakozásul az izraeli nemzetállam és a béranyaságot szabályozó törvények ellen. A konzulátus a Live Talks LA projekt előttre egy fogadást tervezett Harari tiszteletére, amelyen különböző területek szakértői beszéltek volna elért eredményeikről.

Harari első könyve, a Sapiens az emberiség múltjával foglalkozott, azt vizsgálta, hogyan lett egy jelentéktelen állatból a bolygó ura. A második, a Homo Deus az élet hosszú távú jövőjét tárta fel, azt tárgyalt, hogyan válhat az ember végül istenné, és mi lehet majd az értelem és a tudat sorsa. Legújabb könyve, a 21 történet a 21. századra szintént óriási bestsellernek számít. Ebben a könyvében a tudós a jelenre és az emberi társadalmak közvetlen jövőjére koncentrál, megtárgyalja a világ társadalmait leginkább formáló, és a bolygónk jövőjét legnagyobb valószínűséggel befolyásoló és veszélyeztető erőket.

https://24.hu/kulfold/2018/09/20/yuval-noah-harari-interju/

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.