A Harry Potter szerzője Izrael mellett

J._K._Rowling_at_the_White_House_2010-04-05_9
Fotó: Executive Office of the President / Wikipedia

J.K. Rowling új regényében a negatív hős egy Izraelt gyűlölő antiszemita – írja a JTA cikke nyomán a Szombat.

A Harry Potter sorozat szerzője már hónapok óta figyelmeztet a brit antiszemitizmus veszélyére. A twitteren csatázik azokkal, akik alábecsülik a jelenséget, vagy tagadják, hogy Izrael kritikája mostanra zsidógyűlöletbe fordult át.

„Lethal White” című könyvének egyik szereplője, Jimmy Knight megszállott anticionizmusa dühödt antiszemitizmussal párosul. Szerinte a cionisták a gonosz megtestesítői, akik a nyugati kormányokat fojtogatják. Volt felesége, az ugyancsak baloldali aktivista, mondja róla, hogy a „cionizmus” szó hallatán is rosszul lesz, és a zsidókat sem állhatja.

Rowling leírása a brit szélsőbalos antiszemitizmusról napjainkban roppant aktuális. Jeremy Corbynt, a Munkáspárt vezetőjét ugyanis azzal vádolják, hogy szemet hunyt a párt soraiban tapasztalható antiszemitizmus fölött, sőt korábban számos alkalommal ragadtatta el magát – majd rendszerint visszakozott.

Egy ez év szeptemberben publikált közvélemény-kutatás szerint a brit zsidók mintegy 40 százaléka komolyan fontolgatná a kivándorlást, ha a következő választások után Corbyn lenne a miniszterelnök – aminek van esélye.

- Hirdetés -

J.K. Rowling egyik twitter üzenete szerint „az Egyesült Királyságban élő zsidók állandóan szembesülnek a gyűlöletbeszéddel; talán ideje volna, hogy a nem-zsidók osztozzanak a teherben” – írta áprilisban válaszul egy üzenetre, miszerint a judaizmus vallás, nem pedig faj, (tehát aki nem a zsidó vallást támadja, az nem lehet antiszemita.) „Az antiszemiták azt hiszik, hogy ez egy okos érv, akkor kérem, mondják meg, az ateista zsidókat talán felmentették a sárga csillag viselése alól?”

Rowlingot 14.4 millióan követik a twitteren; a neki írt üzenetekből az derül ki: sokan tagadják, hogy az antiszemitizmus igazi probléma lenne. Egy kommentelő soraira válaszul, aki azt írta, hogy az arabok nem lehetnek antiszemiták, mert ők is sémita nép, egy értelmező szótárból vett fogalom meghatározással felelt: „Antiszemitizmus: zsidókkal szembeni ellenségesség vagy előítéletek”, majd így folytatta: „Ez szőrszálhasogatás. Játék a szavakkal. Állampolgáraink zaklatása feletti elsiklás egy más ország bírálatának álarcában. Nyeljük le, ne vegyünk tudomást, netán helyeseljük a rasszizmus vagy bigottság bármely formáját?” Amikor egy anya megírta, hogy fiát zsidósága miatt csúfolták az iskolában, Rowling visszaírt: “so sorry”, és hozzátette: „Biztosíthatom, hogy nincs egyedül, sokan maguk mögött állunk.”

A teljes írás a Szombat magazinban olvasható >>

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

SZERZŐA JTA cikke nyomán Bassa László