„Slóma és Móse a héderben azt hallották valakitől, hogy Hosána Rabba a Frigyszekrény ünnepének utolsó éjszakáján egy percre megnyílik az ég. Aki pedig ezt meglátja, kívánhat valamit, és a kívánsága teljesül. Slóma, Móse és Eszter gyakran beszélgetett erről.” Isaac Bashevis Singer: Mese a három kívánságról c. elbeszélésében, mely a hosana raba ünnepéről szól, a gyerekek életre szólót kívánnak és a mese végére felnőnek, sőt, megöregszenek és mindegyikük kívánsága teljesül.

Szukot hetedik napja, az utolsó „félelmes” nap, a smini aceret és a szimchat tora ünnepeket megelőző nap és éjjel, hosana raba ünnepe. Félünnep, héberül chol hamoed, melynek pontosabb fordítása magyarul az ünnepi időszak hétköznapját jelöli. Ezen a napon a hagyományok szerint hétszer körbejárva a bimát, a Tóraolvasó asztalt, hozsannákkal, segélykérő imákkal kiáltunk az Örökkévalóhoz, és a szukoti ünnepi csokrot idéző fűzfaágakat ötször a földhöz vagy a padhoz csapjuk. Hosa na raba szó szerint azt jelenti: Nagy segítségedet kérem/kérjük. Az Új Testamentum hozsanna szóhasználata innen ered. Ez a szó a 118. zsoltárban fordul elő, magyarul több helyütt így: Ó segíts meg!

A fűzfával való kapcsolatot az esőért mondott szukoti imák sugallják. A fűznek megfelelő mennyiségű vízre van szüksége, és a Misna szerint ez az év azon ideje, amikor a Mindenható eldönti, hogy a következő évben lesz-e eső.

Az őszi nagyünnepek sorában a lelkileg megterhelő ros hasana újév, és jom kipur az engesztelő nap után szukot, a sátoros ünnep alatt fellélegzünk, sőt, kifejezetten arra kényszerülünk, hogy örüljünk. Ros hasanakor lettünk beírva az élet könyvébe, jom kipurkor lettünk abba bepecsételve és ez a könyv még nyitva marad az őszi nagyünnepek végéig, tehát hosana raba az utolsó reményteljes kérés alkalma, amikor Istent személyesen kérhetjük az ítélete felülbírálatára. A megelőző éjjelt zsinagógában vagy a sátorban töltjük, a Tórát, a Tanachot, a Talmudot és a Zohárt olvassuk. Egyes szokások szerint csak a Tórát, de az egészet. Más szokások szerint a Zsoltárok könyvét, de az egészet! Az éjjeli tanulással esélyt adunk, lehetőséget biztosítunk magunknak, akik nem olvasunk Tórát egész évben, hogy ezt a cselekedetet bepótoljuk egy éj alatt. Az esőért imádkoztunk, ros hasana és jom kipur után, ezen a napon még módunk van Istent a ránk szabott ítélet jóra fordítására kérni.

A félelmetes fogadó c. mesében Isaac Bashevis Singer azt írja: „Aki nem mond és nem hallgat mesét, az csak a pillanatnak él, és az nem elegendő.”

Elég hinnünk a mesékben? Mese-e a Tóra? Talán örökké gyereknek kell maradnunk ahhoz, hogy higgyünk? Mindenesetre fürkésszük az eget hosana rabakor, talán tényleg megnyílik egy percre és ezen a kis ünnepen, ami megbújik az őszi nagyünnepek sorában, teljesülnek a kívánságaink. Addig is, szép ünnepeket, kellemes Izraelinfo és Új Kelet újság olvasást, jó morfondírozást!

Megjelent az Új Kelet újság 2018. augusztusi számában.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.