A Nyugat-galileai Evron kibuc az évek folyamán beékelődött Naharia városába, így most csak egy tábla jelzi a bekötőutat a város forgalmas főútja mentén. A kibuc fáinak gyűrűjében álló házak egyike a magyar zsidó történelem fontos szereplőjének, Jámbor Ferencnek állít emléket. A „Beit Jámbort” 1967 júliusában avatták fel, az író halálának harmadik évfordulóján. Az emlékház létrehozásával Jámbor utolsó kérését teljesítették, miszerint könyvtárát ne hagyják szétszóródni. Ennek megfelelően gazdag könyvgyűjteményét a kis épületben helyezték el.

A gazdag könyvgyűjtemény
Az emlékház bejárata

Többek közt fellapozhatók az Izraelita Magyar Irodalmi Társulat (IMIT) évkönyvei, több enciklopédia, Shakespeare összes drámája, Ady kötetei és a Talmud vastag könyvei is a polcon sorakoznak. A házban elhelyezett bútorok többsége szintén Jámbor öröksége, ahogy a szoba padlóján végigfutó szőnyegek is. Az íróasztala fölött korán elhunyt felesége, Bogyó rajzolt portréja függ, alatta Mann Becalel, a kibuc egykori szobrászművészének Jámborról mintázott alkotása.

Jámbor Ferenc íróasztala
Korán elhunyt felesége, Bogyó rajzolt portréja

Jámbor Ferenc Besztercén született, orvosi pályára készült, azonban 1922-ben Kolozsváron betévedt az Új Kelet szerkesztőségébe, ahol beleszeretett az újságírásba. Rövidesen a szerkesztőség tagjai közé fogadta. Tehetségének köszönhetően 1927-re a lap felelős szerkesztőjévé vált, Marton Ernő mellett ő alakította a lap tartalmát és irányvonalát. A humanista szocializmust és cionizmust egyaránt magáénak vallotta, így a Hasomer Hacair baloldali cionista mozgalomba találta meg helyét. Két évtizeden keresztül a mozgalom szellemi vezetőjeként és patrónusaként ismerték Erdélyben. 1941-ben érkezett Palesztinába, majd rövid ideig a Dália kibucban telepedett le. Csatlakozott az Al Hamismar napilap szerkesztőségéhez, majd az Új Kelet 1948-as újraindítása után külső munkatárs státusszal került vissza a kolozsvári újságírói gárdához. Az Új Keletben publicisztikával tűnt ki. Írásaiban többnyire Izrael fontosabb társadalmi, közegészségügyi, politikai témáiról értekezett. 

Mann Becalel Jámborról mintázott alkotása

Nem véletlen, hogy Jámbor Ferenc emlékházát Evron kibucban állították fel. A települést az erdélyi Hasomer Hacair mozgalom tagjai alapították. Erdélyben készültek fel a haluc-életre, majd a csoport tizenöt fős magja 1938-ban indult el Erec-Izraelbe, később egy kisebb lengyel-német csoporttal együtt alapították meg Evron kibucot. Az emlékház avatásán a kibuc-tagok mellett barátok, kollégák, mozgalmi tagok is részt vettek. A hátrahagyott vendégfüzet tanúsága szerint számos látogató tette tiszteletét az emlékhelyen, igaz az elmúlt években mindinkább kevesebben. A jelenleg Jámbor könyvei között sorakozó asztaloknál a kibuc diákjai tanulnak iskola után, a felnőttek olvasó szobaként használják a termet, illetve előadásokat, magánórákat tartanak benne. A könyveken mindeközben vékony porréteg jelent meg, a kibucban ma már elvétve akad olyan ember, aki el tudja olvasni a magyar betűket. Mindazonáltal az emlékház él és tovább őrzi Jámbor Ferenc, valamint az izraeli magyar-zsidó közösség emlékét.

Jámbor Ferenc gazdag könyvgyűjteménye

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.