Izrael megnyitja szíriai átkelőhelyét Kunetránál

Izrael újranyitja a szíriai polgárháború kezdetén lezárt átkelőhelyét Szíria felé Kunetránál – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet csütörtökön.

Avgidor Liberman védelmi miniszter jelentette be a határátlépőhely újranyitását a Golán-fennsíkon, a fennsík Szíriától 1967-ben elfoglalt, és 1981-ben de facto Izraelbe annektált nyugati felén tett csütörtöki körútján.

Liberman a Golán-fennsíkon találkozott Joel Sztrik tábornokkal, Izrael északi területeinek parancsnokával, és közölte, hogy a kunetrai átkelőhelyet a szíriai polgárháború előtti működése alapján nyitják meg újra mind a személy, mind az áruforgalom számára.

Az elmúlt hetekben a határszakaszt ellenőrző ENSZ-békefenntartók is visszatértek a határ szíriai oldalára, akik az elmúlt években Izraelbe “menekültek”.

“Készek vagyunk visszatérni a régi rutinhoz, s erre készülnek a szíriai oldalon is. Rendőrök és vámosok jelentek meg, építkezéseket folytatnak, orosz katonai rendőrök járőröznek. Mostantól a labda a szíriai térfelen van”- hangsúlyozta az izraeli politikus.

Négy évvel ezelőtt felkelő egységek foglalták el a kunetrai határátkelő szíriai oldalát, és az ENSZ-katonák több ellenük irányuló emberrablás után kénytelen voltak áttelepülni Izraelbe. Azóta többször is gazdát cserélt Kunetra, de a közelmúltban a szíriai kormányerők véglegesen megszerezték az ellenőrzést a térségben.

“Kezdettől fogva azt mondtuk, hogy nem kívánunk bekapcsolódni a szíriai polgárháborúba, csakis az izraeli állampolgárok biztonsága érdekel minket”- hangsúlyozta Liberman.

“Pontosan betartjuk az 1974-ben megszületett tűzszüneti megállapodás minden pontját, (…), s napi kapcsolatban állunk az ENSZ békefenntartó katonáival, akik a túloldalon állomásoznak” – tette hozzá.

“Bassár el-Aszad szíriai elnök nem a barátunk, háborús bűnösnek tekintjük, de ez nem a mi ügyünk mindaddig, amíg a nemzetközi testületek, melyek annyira aggódnak az emberi jogokért, éppen a szíriai oldalon nem cselekednek, és nem követelnek magyarázatot Aszadtól vagy rendszerétől. Minket csak az izraeli állampolgárok biztonsága foglalkoztat” – ismételte meg a védelmi miniszter egy újságírói kérdésre válaszolva.

A múltban elsősorban a fennsíkon élő drúz nemzetiségű gazdálkodók által termelt almát szállították Kunetránál hagyományos piacára, Szíriába, valamint a határ izraeli oldalán élő drúz közösség tagjai utaztak át: diákok a damaszkuszi egyetemre, illetve a szülők elrendezte házasságok révén menyasszonyok költöztek vőlegényük családjához Szíriába.