Szimchát Tóra – egyetlen előkerült pergamen is ok az örömre!

Fotó: www.israelite-samaritans.com

A nablusi Szamaritánus közösség vezetőinek egyik szeme sír, a másik pedig nevet az idei Szimchát Tóra ünnepe előtt. A hét elején az Izraeli Régészeti Hivatalba invitálták őket, hogy beazonosítsanak egy pergamen lapot, amely az egyik imatermükből 1995-ben ellopott XIV. századi tóratekercsből származik. A pergamenre a határőrök egy rutinellenőrzés során bukkantak a Jordániába vezető Allenby átkelőnél. A lap egy hátizsákos turista csomagjából került elő, és a több mint 20 éve ellopott két tekercs egyikének része.

A nablusi és tel-avivi szamaritánus közösség ma már csak pár száz hívőt számlál. Az arámi nyelven imádkozó, a zsidó vallás ősi, a babiloni kivonulás előtt használt rítusait gyakorló közösséget évszázadokon keresztül szakadárnak tekintette a zsidóság. A jeruzsálemi főrabbi csak 1842-ben fogadta vissza a csoportot, mint a zsidó nép egyik ágát, akik szintén vallják a Tóra igazságát. A modern Izrael alapításakor, 1948-ban a visszatérési törvény értelmében hívei állampolgárságot kaptak.

Jefet Kohen, a közösség vezetője a Kipa című vallásos médiumnak úgy nyilatkozott, a szamaritánusok számára egyszerre öröm és szomorúság a pergamen felbukkanása. „Szomorúság, mert úgy tűnik, az 1362-ben készült tekercseket részekre szedték, és ki tudja, lapjai a világ mely pontján járhatnak most. Másrészt öröm, hogy legalább egy részét visszakaphatjuk. Már kérelmeztük a hatóságoktól, hogy a nyomozás lezártával minél hamarabb ismét mi őrizhessük.”

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.