Újabb tűzszüneti tárgyalás a “békés” tüntetések után

A pénteki 20 ezres határ menti zavargást követően szombaton egy magas rangú vezetőkből álló Hamász delegáció Egyiptomba ment, hogy megpróbálja megmenteni a hosszú távú békéről szóló tárgyalásokat – közölte hírszerzési forrásokra hivatkozva Jedioth Ahronot hírportálja. Korábbi hírek szerint júliusban már született egy békemegállapodás Izrael és a Hamász között, bár erről hivatalosan csak a palesztinok nyilatkoztak, Izrael nem. Akkor lefújni látszott a március óta tartó tüntetési hullám, de a Hamász-Fatah belső harcai miatt kialakult helyzetben az indulatokat végül nem sikerült csillapítani.

A Palesztin Hatóságot vezető Abbász ellenzi a Hamász különmegállapodását Izraellel, és ragaszkodik ahhoz, hogy a palesztinokat egy szervezet, a Fatah képviselje. Ezt és a hivatalos gázai irányítás átadását Abbász pénzügyi eszközökkel akarja kikényszeríteni, nemrég csökkentette a gázai önkormányzatnak dolgozó hamászosok bérét, és a Hamász szerint félő, hogy hamarosan a gázaiak egészségügyi és egyéb közüzemi szolgáltatásaira fordítandó összeget is megvonja. A Palesztin Hatóság vezetőjének pénteki ENSZ-ben tett nyilatkozatát követően a Hamász úgy nyilatkozott, a palesztin nép Abbász hibás „békére törekvő” politikájának következtében szenved.

A Hamász az egyre erőszakosabb határ menti tüntetésekkel Egyiptomra is nyomást kíván gyakorolni. Korábban az izraeli-palesztin békemegállapodás moderálásban résztvevő Sissi egyiptomi elnök is kifejezte azon igényét, hogy Gázával kapcsolatban csupán egyetlen palesztin kormánnyal óhajt egyeztetni.

A pénteki tüntetéseken hét palesztin halt meg, köztük két tinédzser, a sebesültek száma 560 fő. Az Izraeli Védelmi Erők nyilatkozata szerint több határátlépési kísérlet történt, 100 gránátot és gyújtószerkezetet dobtak a katonáinkra, az izraeli oldalon személyi sérülés nem történt. A Gázából indított tüzes sárkányok miatt 16 esetben vonult ki a tűzoltóság.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.