Újra megnyílt az Izrael és Szíria közti határátkelő is

Újra megnyílt négy év után a Golán-fennsíkon, Kunetránál Izrael és Szíria között létesített átkelőhely – jelentette a helyi média hétfőn.

A hétfői katonai ünnepségen bejelentették, hogy első lépcsőben az ENSZ-katonák járhatnak át a határállomáson, majd – további döntéseket követően – ismét Szíriába utazhatnak rajta a korábbi gyakorlatnak megfelelően civilek, elsősorban a Golán-fennsíkon élő drúz kisebbség tagjai is.

A határ szíriai oldala az utóbbi években a szíriai polgárháborúban a Bassár el-Aszad szíriai elnök központi hatalma ellen lázadók ellenőrzése alatt állt, és többször is gazdát cserélt, s szünetelt a személy- és az áruforgalom – írta a ynet.

A szíriai felkelő erők 2014 augusztusban foglalták el a határ szíriai oldalát, majd az ENSZ-katonák – több ellenük irányuló emberrablás után – kénytelen voltak áttelepülni Izraelbe.

Miután az elmúlt hetekben Damaszkusz visszaszerezte az uralmat a Golán-fennsík keleti oldalán is, az ENSZ békefenntartó katonái ismét visszatérhettek az 1967-ben, az izraeli hatnapos háborúban kialakult, majd 1974-ben, a jom-kipuri háború után megerősített tűzszüneti vonalhoz, amely a fennsíkot nyugaton Izrael, keleten pedig szíriai ellenőrzés alatti részekre osztja.