Elhunyt Jacob Weinroth ügyvéd

Elhunyt hetvenegy éves korában Jacob Weinroth, Izrael egyik legtekintélyesebb ügyvédje, aki rengeteg neves politikus mellett a legutóbbi időkig a Netanjahu családot is képviselte számos peres ügyében.

“Csodálatos személyiség volt, bölcs, éles eszű, mély igazságérzettel” – búcsúztatta Benjámin Netanjahu miniszterelnök kedden reggel. Hosszú küzdelmet folytatott a rákbetegséggel, melyben alulmaradt.

A fehérgalléros ügyek egyik legnagyobb izraeli szakértőjeként Weinroth képviselte a Netanjahu házaspárt többek közt a kilencvenes évek végén a „Bar-on” és az „Amadi” korrupciós ügyben, amelyeket akkoriban sikerült elsimítania az eltulajdonított tárgyak visszaadásával és a szállítóknak járó fizetség megadásával.

Ő állt a Netanjahu család mögött a jelenleg zajló 1000-es és 2000-es korrupciós akták ügyében is. Mint emlékezetes, az utóbbi hetekben távozott a Sara Netanjahu védelmét ellátó ügyvédek közül a miniszterelnöki rezidencián folytatott csalások és okirat-hamisítások ügyében, miután nézeteltérésbe került a védelem stratégiájában.

Weinroth szerint ugyanis a kormányfő feleségének vissza kellett volna fizetnie legalábbis jelentős részben a közpénzekből jogtalanul kifizettetett közel négyszázezer sékelt, és be kellett volna ismernie vétkességét egy vádalku keretében. Sara Netanjahu jelenlegi ügyvédjei azonban egy militánsabb álláspontra helyezkedtek, és nem fogadták el a rendőrség bizonyítékokkal alátámasztott vádpontjait. Ha a bíróság bűnösnek találja, akkor öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a kormányfő feleségét a hűtlen kezelés és az okirat hamisítások miatt.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.