Izraeli lap: Oroszország a legfejlettebb S-300-as légvédelmi rendszereit adta Szíriának

Izraeli F-16-os vadászgép - fotó: wikipedia
Izraeli F-16-os vadászgép - fotó: wikipedia

Oroszország nem egy régebbi változatot, hanem a legfejlettebb változatú S-300-as légvédelmi rendszereket szállította le Szíriába – jelentette pénteken a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja, a ynet.

Oroszország az eddigi legfejlettebb, S-300PM-2 gyártmányú légvédelmi rendszerekből szállított hármat díjmentesen Szíriába – közölte a ynet orosz értesülésekre hivatkozva.

Moszkva már 2010 óta hadrendbe állította ezt a fejlettebb légvédelmi rendszert, de korábban nem adta át egy külföldi országnak sem. Az S-300PM-2 elsősorban radarfelszereltségével és a bonyolult célpontok azonosításában múlja felül a régebbi gyártmányú rendszereket. Az orosz védelmi minisztérium tagadta, hogy küldtek volna már hasonlót Iránnak is, állításuk szerint Teherán eddig csak a régebbi változatból kapott.

Az orosz védelmi miniszter szerint három hónapba telik a szíriai legénység kiképzése az új légvédelmi rendszer használatára, amely nem csak ötödik generációs harci gépekkel képes megbirkózni, és nem csak rövidebb távolságra eljutó rakéták kilövésére alkalmas, hanem akár kétszázötven kilométerre is képes kilőni ballisztikus rakétákat, és úrrá tud lenni a fejlettebb támadó rendszereken.

A ynetnek nyilatkozó katonai szakértő szerint Moszkva azért ezt a fejlettebb változatot adta, hogy elejét vegye az izraeli légerő újabb szíriai bevetésének, mivel a régebbi S-300-asok kivédését már előzőleg begyakorolták. Ugyanakkor szerinte az izraeliek ezt a változatot is képesek lehetnek kivédeni. A szakértő szerint ez egyben üzenet lehet Irán felé is, amely nem kapott ilyen fejlett fegyvereket, és nem képes szembeszállni vele.

Oroszország azok után határozta el az S-300-asok Szíriába telepítését, hogy szeptember közepén lelőttek egy Il-20 típusú orosz katonai repülőgépet 15 emberrel a fedélzetén az északnyugat-szíriai Latakia tartomány közelében, a Földközi-tenger felett.

Moszkva szerint a leszálláshoz készülő gépet a szíriai légvédelem lőtte le, de Izrael hibájából történt az incidens, mert a Latakiát támadó izraeli vadászbombázók, amelyekre a szíriai légvédelem eredetileg célzott, a jóval nagyobb orosz katonai gép mögött kerestek fedezéket. Izrael a helytelenül működő szíriai légvédelmet okolja az incidensért.