A Vaskupola minden idők legnagyobb izraeli találmánya

Vaskupola működés közben - Fotó: IDF

A Vaskupola nevű, rövid hatótávolságú rakéták elleni légvédelmi rendszert szavazták meg a ynet olvasói minden idők legfontosabb izraeli találmányának az ország kikiáltása hetvenedik évfordulójára a hírportál és az ipari minisztérium által meghirdetett szavazásos versenyen.

A megtisztelő címért folytatott versenyben másodiknak a Waze közösségi navigációs rendszer futott be, harmadiknak a levegőből, annak nedvességtartalmából vizet létrehozó szerkezet, negyediknek az Ofek műhold, ötödiknek a Netafim cég mezőgazdasági csöpögtetéses öntözési rendszere, amit a Checkpoint cég számítógépek biztonságát garantáló tűzfala követett, majd a Disk on key hordozható adathordozó jött, és utolsónak a Roboticsystem vállalkozás behatoló műtéteket minimalizáló orvosi operációs eszköze végzett a nemes szavazásos harcban.

A győzedelmes “Vaskupola” rakétavédelmi rendszert a Rafael Advanced Defense Systems (korábban: Rafael Armament Development Authority) fejlesztette ki a 4-70 km hatótávolságú, nem irányítható harcászati rakéták és tüzérségi lövedékek megsemmisítésére. Legfőbb feladata a palesztin fegyveresek által Izraelre kilőtt Qassam (Kassam) típusú nemirányítható rakéták és a BM-21 „Grad” típusú rakéta-sorozatvetők által kilőtt lövedékek elfogása és megsemmisítése.

Minden „Vaskupola” egység egy szintén Izraelben gyártott EL/M-2084 típusú, többcélú rádiólokációs állomásból, tűzvezető központból és három indítóállásból áll, amelyek 20 darab Tamir rakétával vannak ellátva. A Tamir rakéta 3 m hosszú, átmérője 160 mm, tömege 90 kg és egy titkos, csúcstechnológiát képviselő robbanófejjel van felszerelve.

A „Vaskupola” működése voltaképpen meglehetősen egyszerű. A beindításhoz információt kap az izraeli fegyveres erők korai előrejelző rendszerének rádiólokációs állomásától, hogy Gázában kilőttek egy rakétát Izrael felé. A rakéta pontos azonosítását és röppályájának meghatározását gyorsan elvégzi az EL/M-2084 típusú rádiólokációs állomás, majd beindítják a Tamir rakétát, amely megsemmisíti az ellenséges lövedéket röppályájának legmagasabb pontján. Azért ott, hogy amennyiben a rakéta kémiai vagy biológiai harcanyagot hordoz, ezzel is csökkentsék a lehetséges szennyeződést. A cél felderítése után annak befogása és az elfogó-rakéta indítása között eltelt idő egy másodpercet vesz igénybe.

Az izraeli védelmi minisztérium 14 pályázatból választotta ki a Vaskupolát 2007 februárjában. Még azév decemberében a kormány 230 millió dollárt adott a Rafael fegyvergyár számára kifejlesztésére és gyártására első körben a Gázai övezet határvidékére, majd a libanoni határmenti térségre. A rendszer mintegy 90 %-os hatékonysággal képes megsemmisíteni a kilőtt rakétákat függetlenül a meteorológiai viszonyoktól.

A  rendszert a magyar gyökerekkel rendelkező Daniel Gold mérnök alkotta meg, róla itt lehet bővebben olvasni.

 

15 világjobbító izraeli találmány

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.