Izraeli kórház a világ 10 legjobbja között

A Chaim Sheba Orvosi Központ, Tel Hashomer, Ramat Gan, Izrael - fotó: Sheba Medical Center
A Chaim Sheba Orvosi Központ, Tel Hashomer, Ramat Gan, Izrael - fotó: Sheba Medical Center

A Sheba Egészségügyi Központ – a világ 10 legjobb kórháza közt. “A kórház vezető szerepet játszik az orvostudományban és a biotechnológiai innovációban mind a Közel-Keleten, mind világszerte”. Az egészségügyi központnak szinte minden orvosi területen működik osztálya, és évente több mint egymillió beteget szolgál ki.

A Sheba Medical Center (vagy Tel Hasomer) – Izrael legnagyobb egészségügyi központja – a Newsweek újság által nemrég közzétett, A világ legjobb kórházai 2019-ben listája 10. helyén áll – immár másodszor. Az első három helyre az amerikai Mayo Clinic (a minnesotai Rochesterből), a szintén amerikai Cleveland Clinic és a Szingapúri Általános Kórház került. 

A Sheba választásának okai az újság szerint: “a kórház vezető szerepet játszik az orvostudományban és a biotechnológiai innovációban mind a Közel-Keleten, mind világszerte”. A kardiológia, a rákkutatás, az agykutatás, a szülészet és nőgyógyászat, a genetika és az orvosi oktatás területén végzett úttörő jelentőségű kutatások szintén hozzájárultak a kórház kiváló helyezéséhez. 

A Newsweek kiemeli a Sheba által lefedett területek sokféleségét, beleértve az általános és akut betegápolást, valamint a nőkkel és gyermekekkel folytatott speciális munkát. Hangsúlyozza továbbá az egészségügyi központ különféle osztályainak, ideértve a rehabilitációs kórházát, valamint a katonák étkezési rendellenességeit és poszt-traumás stressz rendellenességeit kezelő speciális klinikák szerepét.

A Newsweek megjegyzi, hogy a Sheba a Tel-Avivi Egyetem Orvostudományi Karához tartozik, szinte minden orvosi területen működik osztálya, és évente több mint egymillió beteget szolgál ki. A hírmagazin szerint az izraeli klinikai kutatások több mint egynegyede a Sheba falai között zajlanak. A minősítés szakértői testületből, valamint négy kontinens orvosai és egészségügyi szakemberei által nyújtott véleményeken alapul, de a hetilap nem határozza meg a kritériumokat, amelyek alapján a minősítést elvégezték. A teljes lista 1000 kórházat tartalmaz.

Decemberben azt mondta a Sheba Medical Center igazgatója, Yitzhak Kreiss professzor, hogy a kórház anyagi forrásainak növelésének egyik módja az innováció – mint a növekedés motorjának – ösztönzése. “Ennek érdekében egy komplett innovációs központot állítunk fel (amely magában foglalja a Shebában létrehozandó kockázati tőkealapot, 45 millió dollár begyűjtését az induló vállalkozásokba történő befektetésekhez, …stb.). Időt, helyet és erőforrásokat biztosítunk az embereknek ötleteik megvalósításához, és ösztönözzük az intézményen belülről jövő startupokat, de másokat is meghívunk együttműködésre, mert világos számunkra, hogy belső erőink nem elegendőek” – mondta Kreiss.

Kreiss hozzátette: “A következő társadalmi tiltakozás Izraelben az egészségügyi rendszer körül fog kialakulni. Ez egy kritikus időpont, ha nem történnek bizonyos intézkedések, néhány év múlva már nem ülhetünk majd itt, és nem beszélhetünk arról, hogy mit kellene tennünk.”

Yaakov Litzman egészségügyi miniszterhelyettes üdvözölte az elért eredményt: “Ez az izraeli egészségügyi rendszer elismerése. A Sheba egy kiváló kórház egy kiváló egészségügyi rendszerben.”

A Sheba Medical Center közölte: “Továbbra is azon vagyunk, hogy mindenki számára a legjobb orvosi ellátást biztosítsuk, hogy tágítsuk a lehetséges határait, hogy újabb kihívások elé állítsuk magunkat, és hogy Izrael Államot megtisztelő helyre helyezzük az egészségügyi világtérképen. Mindig, de különösen manapság, amikor a koronavírus kezelésére irányuló nemzeti erőfeszítéseinket vezetjük, kiváltság, hogy Izrael népének a világ legjobb gyógykezelést biztosíthatjuk.”

Jelenleg a Sheba kezeli a COVID-19 néven ismert új koronavírussal fertőzött izraeli betegeket.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSGlobes, Haaretz