Jeruzsálem óvárosa - fotó: wikipedia

A Yedioth Ahronot napilap internetes honlapján jelent meg ma reggel a hír, miszerint az amerikai delegáció azzal szeretné elérni, hogy Mahmud Abbász palesztin vezető visszatérjen a tárgyalóasztalhoz, hogy meglebegtetik: az USA elismerné Jeruzsálemet a jövőbeni Palesztina fővárosaként is.

Az évtizedek óta egyik holtpontról a másikra bukdácsoló izraeli-palesztin tárgyalások legutóbb akkor kaptak hatalmas gellert, amikor Donald Trump amerikai elnök tavaly decemberben hivatalosan Izrael fővárosaként ismerte el Jeruzsálemet, és az amerikai nagykövetség áthelyezéséről döntött. Ekkor Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke látványos hátraarcot mutatott, a nagykövetség megnyitását követően több tucat emberéletet követelő, hetente ismétlődő zavargások törtek ki, és azóta sem sikerült az amerikaiaknak visszaültetni a palesztinokat a tárgyalóasztalhoz.

Diplomáciai hírek szerint

az USA most visszautasíthatatlan ajánlattal készül a Palesztin Hatóság számára.

Izraeli hivatalnokok szerint akár Jeruzsálem palesztin fővárosként való elismerése is a csomag része lehet, bár erről az Egyesült Államokban is több Izrael-barát tanácsadó próbálja meg lebeszélni a Trump adminisztráció külügyeseit. Sajtóértesülések szerint azonban Trump nagyon eltökélt a helyzet rendezésére, belpolitikai fiaskóit az amerikai szemszögből egyszerűen megoldhatónak tűnő izraeli-palesztin konfliktus rendezésével szeretne ellensúlyozni, biztosítva ezzel a második elnöki ciklusát a Fehér Házban.

Jeruzsálem kettős fővárosként való elfogadása nehéz helyzetbe hozhatja Benjamin Netanjahut, főleg ha ez még az izraeli választások előtt kihirdetésre kerül. Ebben az esetben a miniszterelnök elveszíthetné jobboldali támogatói egy részét, és veszélybe kerülne a jövőbeni koalíció is. Előfordulhat, hogy Netanjahu rövidesen lépéskényszerbe kerül,  és nem saját népszerűségében bízva szorgalmazza az előrehozott választásokat, hanem sokkal inkább a legkésőbb jövő év elejére tervezett amerikai bejelentés miatt, hogy még azelőtt biztosítson magának nagyobb arányú győzelmet.

Az izraeli külügyben úgy tudják, az amerikaiak három alapszabályt hoztak létre az izraeli-palesztin tárgyalásokhoz:

  1. Mindenki, aki az asztalhoz ül, engedményeket ad, nincsenek egyoldalú engedmények.
  2. Aki feláll a tárgyalóasztaltól, árat fizet érte.
  3. Aki visszautasítja az ajánlatot, az legközelebb rosszabb pozícióból indul.

Ron Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke, Trump jó barátja nemrég találkozott Saeb Erekat palesztin főtárgyalóval és Majed Farajjal, a palesztin hírszerzés főnökével. Bár a Fehér Ház tagadja, hogy Lauder az ő megbízásukból járt volna el, úgy tudni, hogy Lauder mindent megtesz, hogy rávegye Abbászt, üljön vissza a tárgyalóasztalhoz, mert az „évszázad üzlete” jobb lesz számára, mint gondolná. Ha bízunk Ron Lauderben, talán Izrael számára is.