Palesztina lesz a fejlődő országok csoportjának vezetője az ENSZ-ben

az ensz plenaris ulesterme
Az ENSZ plenáris ülésterme - fotó: Basil D Soufi / Wikimedia Commons

Az ENSZ Közgyűlésén nagy többséggel Palesztinát szavazták meg a fejlődő országok csoportja vezetőjének – vált ismertté szerdán New Yorkban.

Palesztina mellett 146 ország szavazott, az Egyesült Államok, Izrael és Ausztrália ellene voksolt, 15 ország tartózkodott, 29 állam képviselője pedig nem szavazott.

A javaslatot a fejlődő országokat tömörítő, úgynevezett 77-ek csoportjának jelenlegi vezetője, Egyiptom terjesztette elő.

Elemzők felhívják a figyelmet: a döntés lehető teszi, hogy a Palesztin Hatóság a 77-ek nevében eljárva teljes jogú ENSZ-tagként tevékenykedhessen, nyilatkozatokat tegyen, javaslatokat terjeszthessen elő, javaslatok társkidolgozójaként működhessen közre.

Nikki Haley, az Egyesült Államok távozó ENSZ-nagykövete bírálta a döntést. “Az ENSZ téves lépése aláássa a béke kilátásait a békére, mert arra bátorítja egyes palesztin vezetők illúzióját arról, hogy közvetlen béketárgyalások nélkül is megvalósíthatják célkitűzéseiket” – szögezte le közleményében.

A Palesztin Hatóságnak egyelőre csupán megfigyelői státusza van a világszervezetben, ami azt jelenti, hogy a közgyűlés ülésein nem voksolhat határozatokra, csakis az ENSZ teljes jogú tagjainak beszéde után emelkedhet szólásra, és nem választható tagnak az ENSZ különböző szervezeteiben.

A palesztinok 2019 januárjától veszik át a fejlődő országok csoportjának vezetését. A megbízatás egy esztendőre szól.