30 rakéta Gázából Izraelre, a hadsereg válaszul 80 célpontot támadott az övezetben

raketatamadas gazabol vaskupola ejszaka
A Vaskupola Gázai övezetből indított rakétákat semmisít meg Askelon felett - fotó: képernyőkép

A Visszatérés Menete erőszakos tüntetések és a sábát bejövetele után gázai terroristák rakétaesőt zúdítottak Izrael déli részére. Az izraeli légierő válaszul megtorlócsapásokat indított a Gázai övezetben.

A rakétatámadásért a Gázai övezet második legnagyobb terrorszervezete, a Palesztin Iszlám Dzsihád vállalta a felelősséget.

A légvédelmi szirénák 5 alkalommal szólaltak meg a Gázai övezettel határos közösségekben, több ezer izraelit küldve az óvóhelyekre.

7 személy sokkot kapott, egy 14 éves fiú és egy 50 éves férfi pedig enyhe sérüléseket szenvedett fedezékkeresés közben. A sérülteket az askeloni Barzilai Orvosi Központba szállították. Anyagi kárról még nem érkezett jelentés.

“A Gázai övezetből összesen 30 kilövést azonosítottunk Izrael felé” – nyilatkozta az Izraeli Védelmi Erők. Ebből 10-et elfogott a Vaskupola légvédelmi rendszer, kettő palesztin, a többi lakatlan területen csapódott be.

Szderot város szóvivője közölte, hogy legalább nyolc rakétát lőttek ki a városra, ebből hatot szétlőtt a Vaskupola, kettő pedig nyílt területen landolt.

A lakosok több robbanást hallottak, miután a szirénák elhallgattak. A közösségi médiában megosztott videón látszik, ahogy a Vaskupola elfogó lövedékei megsemmisítik a gázai rakétákat.

A rakétatámadást megelőzően erőszakos összecsapásokra került sor a gázai tüntetők és az izraeli hadsereg között.

Az izraeli hadsereg becslései szerint mintegy 16 000 gázai vett részt a Visszatérés Menete erőszakos tüntetéseken a gázai-izraeli határ több pontján.

A “Gáza nem adja meg magát” címen futó tüntetésen a lázadók autógumikat gyújtottak fel, Molotov-koktélokkal, gránátokkal és kövekkel dobálták a katonákat, és két határsértési kísérlet is történt. A hadsereg tömegoszlató eszközökkel és speciális esetekben éles lőszerrel reagált az erőszakos megmozdulásokra.

Továbbá “az események során az izraeli hadsereg támadó helikopterei és repülője három Hamász katonai pozíciót támadtak a Gázai övezet északi részén” – közölte az izraeli hadsereg.

A Hamász irányítása alatt álló gázai egészségügyi minisztérium 5 halottról és 232 sérültről számolt be.

A halottak: Muhammad al-Nabi (27), Nasser Abu Taim (22), Aish Sha’ath (23), Ahmed Abu Lebda (22) és Jaber Abu Hemesa, akit a saját kézigránátja ölt meg szemtanúk szerint.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.

FORRÁSujkelet.live