A BDS miatt elmarad az izraeli vízilabdacsapat mérkőzése Spanyolországban

izrael noi vizilabdacsapat

A Vízilabda Világbajnokság spanyol szervezői a Izraelt bojkottálók tiltakozása miatt felfüggesztették az izraeli nemzeti válogatott mérkőzését.

A tervek szerint az izraeliek a spanyolok női válogatottjával játszottak volna kedden Barcelona külvárosában, a Molins de Rei Nautical Klubban, de a szervezők egy nappal korábban törölték a mérkőzést az Izrael-ellenes BDS mozgalom katalóniai képviselőinek nyomására – írta az El Pais lap. Az újság beszámolója szerint a klub vezetői egy Katalóniában érvényes jogszabályra hivatkozva utasították vissza az izraeli csapat vendéglátását.

A Spanyol Királyi Úszószövetség megpróbál alternatív helyszínt találni a mérkőzés lebonyolítására.

Spanyolországban több mint 50 önkormányzat tette magáévá a BDS célkitűzéseit, mellyel minden más európai országot maguk mögé utasítanak Izrael bojkottjának támogatásában.

„Bár több kereset és bírósági végzés is harcolt a spanyol BDS törekvései ellen, az izraeli kulturális és sportkapcsolatokat támadó kampány továbbra is fellendülőben van, részben a radikális csoportok kormányzati támogatásának köszönhetően” – mondta Gerald Steinberg, az izraeli NGO Monitor szervezet alapítója.

Az izraeli-palesztin konfliktusban tevékenykedő csoportokat vizsgáló NGO Monitor szervezet a múlt évben a spanyol parlamentben bemutatta, hogy ”a kormány hogyan finanszírozza és támogatja a BDS-t népszerűsítő szervezeteket, beleértve terrorkapcsolatokkal rendelkező csoportokat” – tette hozzá Steinberg.

Az egyik spanyol anyagi támogatást élvező pro-BDS csoport, a Novact a zsidó önrendelkezési jogot is tagadja.

FORRÁSjta.org