Egy izraeli tiszt meghalt, egy másik megsebesült egy különleges akcióban a Gázai övezetben

robbanas gazaban
A légierő támadása Han Juniszban az izraeli kommandósok menekítését segítendő - fotó: képernyőkép / Twitter

Komoly tűzharc Gázában: legalább hat palesztin halott, köztük egy magas rangú Hamász tiszt. Izraeli áldozat és sebesült is van. A hadsereg közleménye szerint „hősies harc volt, az elit egység kimentése – bravúros akció”, valamint: “nem likvidálás, vagy emberrablás volt a művelet célja”.

Jelentések Gázából: egy különleges izraeli katonai egység behatolt három kilométer mélyen Gázába, Han Junisben likvidálták a környék tarroralagútjainak parancsnokát.

A Hamász egyik illetékese szerint az izraeli kommandósok személyautóból nyitottak tüzet a szervezet egyik csoportjára. Ezt követően fennakadtak a Hamász katonai szárnyának fegyvereseiben, komoly tűzharc alakult ki köztük, melynek során további két Hamász-tag meghalt, majd az izraeli egység visszavonulását segítő légierő további három terroristával végzett. Szemtanúk szerint az izraeli légierő eközben negyvennél több rakétát lőtt ki arra a helyre, ahol az incidens zajlott.

Palesztin kórházi források szerint az összetűzésben és a légicsapásokban hét ember halt meg, köztük Nur Barake és Mohammad al-Karra katonai parancsnok.

a kivegzett hamasz terrorista
Nur Barake

Barake fontos szerepet töltött be a Hamász alagút-programjában, és a han junis-i regionális zászlóalj parancsnokaként is szolgált.

Az izraeli hadsereg szűkszavú közleményében megerősítette, hogy izraeli katonák tűzharcba keveredtek palesztin szélsőségesekkel, de részletekkel nem szolgált.

Röviddel az incidens után megszólaltak Dél-Izraelben a légitámadásokra figyelmeztető szirénák. Az Eshkol Regionális Tanács szerint több becsapódást észleltek nyílt területen. A palesztin szervezetek összesen 17 rakétát lőttek ki izraeli területre, ezekből a Vaskupola megsemmisített három rakétát, melyek egyébként lakott településen csapódtak volna be.

A palesztinok szerint a légierő szétlőtte az autót, melyet az izraeli kommandósok használtak

A hadsereg nem szokványos közleményben cáfolta a közösségi hálókon terjedő híreket, miszerint egy katonánkat elrabolták. Olyan nyilatkozat viszont nem hangzott el, hogy katonáink sértetlenül tértek vissza, tehát sejteni lehet, hogy sebesültek, de akár halottak is lehetnek az oldalunkon.

Az incidens miatt Benjamin Netanjahu miniszterelnök megszakítja párizsi útját, és még az éjszaka hazatér – közölte a kormányfő egyik tanácsadója, így nem kerül sor az Emmanuel Macron elnökkel tervezett találkozóra.

A biztonsági helyzet miatt tanítási szünet lesz a Gázai övezettől hét kilométeres távolságig lévő települések oktatási intézményeiben.

A történtek miatt a Ben-Gurion tel-avivi nemzetközi repülőtéren ideiglenes módosították a járatok menetrendjét. Az Askelon–Szderot közötti vasúti közlekedést egyelőre szüneteltetik.

***

Hétfőn a kora reggeli órákban a hadsereg szóvivője nyilvánosságra hozta: egy izraeli tisztet megöltek, és egy másikat megsebesítettek palesztin fegyveresek a Gázai övezet mélyén előző este végrehajtott különleges művelet során.

Az izraeli áldozat személye és a támadás célja és körülményei titokban maradnak.