Életbe lépett a tűzszünet

Az Al-Jazeera bejelentette, hogy megállapodás született az Izrael és a Gázai övezet közötti tűzszünetről. A jelentés szerint a tűzszünet azonnal hatályba lép. A hírt az izraeli fél is megerősítette.

A palesztin frakciók közös műveleti helyisége bejelentette, hogy népük “elkötelezett a tűzszünetre, ha Izrael megállítja agresszióját”.

Egy izraeli diplomáciai forrás elmondta, hogy a Hamász tűzszüneti kérelmet nyújtott be “négy különböző közvetítőn keresztül”. A forrás szerint “Izrael fenntartja a cselekvés szabadságát”, és azt válaszolta, hogy “a terepen történő intézkedések fogják meghatározni a folytatást”. A Hamász és Izrael közötti közvetítésben való erőfeszítésben az ENSZ, Egyiptom, Norvégia és Svájc vett részt.

A Gázai övezet palesztin frakciói bejelentették, hogy válaszoltak az egyiptomi közvetítési erőfeszítésekre, és tűzszünetben állapodtak meg. “Elfogadjuk a tűzszünetet, amíg Izrael nem sérti meg, és intéz támadást a palesztin nép ellen” – nyilatkozták.

Az IDF adatai szerint a jelenlegi eszkalációs kör kezdete óta mintegy 460 rakétát lőttek Izraelre a Gázai övezetből, ebből a Vaskupola több mint 100-at leszedett. Válaszul az izraeli hadsereg 160 célpontot támadott a Gázai övezetben. A bejelentés szerint a célpontok a Hamászhoz és az Iszlám Dzsihádhoz tartoztak, közülük négyet “különleges terrorista eszközöknek” neveztek.

Az IDF földi erők parancsnoka, Kobi Barak tábornok kijelölt egy vizsgálóbizottságot, hogy kivizsgálja a tegnapi eseményt, amelyben egy rakéta csapódott a korábban katonákat szállító buszba, súlyosan megsebesítve a jármű közelében álló katonát.

Az Iszlám Dzsihád katonai szárnya bejelentette, hogy az Askelonra tegnap kilőtt rakéta új típusú volt, melyet Gázában fejlesztettek.

Köszönjük a Patreon-os és PayPal-es támogatóink adományait, amivel segítik életben tartani a magazint! Ha szereted olvasni az Izraelinfót és úgy gondolod, érdemes és fontos folytatni ezt a projektet, itt csatlakozhatsz havi támogatóinkhoz. Egyéb támogatási lehetőségek itt.